2024. április 26., péntek

„Nemzetközibbé vált a csapat”

Zsemberi János klubelnök szerint a TSC idén újra Európát célozza meg

A Magyar Szó küldöttségével nemrég jártunk a TSC topolyai akadémiáján, ahol a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódó nyereményjátékunk sorsolását bonyolítottuk le. Több fontos aktuális történés is volt akkoriban, hiszen a klub felnőttcsapata a szezonnyitóra készült, valamint épp akkor fejeződött be a TSC gyerekeknek szervezett nyári tábora. Azóta kiderült, a felnőttek diadalmasan hagyták ott a – topolyai stadion egy hónap múlva esedékes átadásáig egyelőre zentai – gyepet a Novi Pazar elleni első fordulós ütközeten, ráadásul úgy, hogy a Szuperliga történetének első, videózás után megítélt tizenegyese született meg a meccsen – a büntetőt Lukić értékesítette, beállítva a 2:0-s végeredményt. Az akadémián tett látogatásunkkor az aktualitások kapcsán először Zsemberi Jánost, a TSC klubelnökét kérdeztük.

Milyen nyáron van túl a csapat, mennyire változott meg a keret?

Zsemberi János (Ótos András felvétele)

Zsemberi János (Ótos András felvétele)

– Renováltuk a csapatot, az idősebb játékosokat, illetve azokat, akikről úgy gondoltuk, hogy keveset játszottak az elmúlt szezonban, és ezután sem lesz alkalmuk többet pályára lépni, elengedtük vagy kölcsönadtuk. Nagyon sok új játékos jött hozzánk, kicsit nemzetközibb lett csapat. Egy meglepetés érkezőnk is van, aki a Honvéd egyik védekező játékosa, a válogatott Bocskay Bertalan. Őt kölcsönbe kaptuk a Honvédtól. Az utolsó igazolásunk Leandro Pinto volt, aki az Olimpiakosz játékosa volt, korábban kölcsönadták több csapatnak, utolsó klubja a Proleter volt, onnan hoztuk el. Hoztunk egy horvát belső védőt, Josip Čalušićot, aki a zágrábi Dinamóban nevelkedett, utána a Celjében volt csapatkapitány, és mindkét gárdával játszott európai kupát. Érkezett két nagyon jó fiatal játékos, egy montenegrói, Rastko Marsenić a ljubljanai Olimpiából, aki korosztályos válogatott, és egy nagyon jó szerb korosztályos játékos, a védekező Vukašin Krstić, aki csapatkapitánya volt a Zvezdának. Ezenkívül jött a Partizanból egy nagyon erős játékos, Slobodan Stanojlović, aki tavaly 22 gólt rúgott az első ligában. Fiatalítottunk, de koncentráltunk a tapasztalt játékosok megszerzésére is.

Ekkora játékosmozgás után milyen célokkal vág neki a gárda az új idénynek?

– A csapatnak össze kell szoknia, meg kell várnunk, hogy mi fog ebből a folyamatból kialakulni. Fontos, hogy más játékrendszerben játszunk, sokkal támadóbb felfogásban. Ilyenkor, a szezon elején a célok mindig maximálisak, aztán alkalmazkodunk az eredményekhez. Szerintem reális elvárás a harmadik-negyedik hely megszerzése a tabellán, amivel ismét kijuthatnánk az európai színtérre.

A topolyai fociprojekt egyre nagyobb méreteket ölt – tudtuk meg Tölgyesi Hubától. A TSC marketingmenedzsere szerint az akadémiai rendszerbe már több mint 1500 gyerek kapcsolódott be.

Tölgyesi Huba, a TSC marketingmenedzsere (Ótos András felvétele)

Tölgyesi Huba, a TSC marketingmenedzsere (Ótos András felvétele)

– A TSC labdarúgó-akadémia 2018 szeptemberében nyílt meg, a magyar állam támogatásából épült fel, és azóta töretlenül működik, a gyerekek egyre jobb eredményeket érnek el. Az akadémia felfuttatásához szükség van néhány évre, amíg a munkamenet, a munkarendszer bejáródik minden korosztályban, és kialakul egy olyan működés, amely során a focisulitól kezdve a serdülő- és ificsapatig egy rendszerben fognak a gyerekek dolgozni. A legjobbak így tudnak majd eljutni az első csapatig.

A felnőttcsapat az első két szuperligás évben a bajnokság előkelő felében végzett. Hogy teljesítettek a korosztályos csapatok az elmúlt idényben?

– Az akadémia ilyen szempontból egyre sikeresebb, az U19-eseink a legmagasabb osztályban, az országos ifjúsági ligában versenyeznek már két éve. Az elmúlt szezonban nemcsak kiharcolták a bennmaradást, hanem a középmezőnyben végeztek. Az U17-es serdülőcsapatunk sajnos kiesett a legmagasabb osztályból, de mindenképp azon lesznek, hogy a lehető leggyorsabban visszakerüljenek oda. Az 15-ösök, a pionírok a vajdasági pionírligában játszanak.

Hogyan épül fel ez a bonyolult akadémiai rendszer?

– Az akadémiai korosztályok laknak itt bent, az U15-ös korosztálytól az U19-ig, a fiatalabbak edzésre járnak ide. Egyre nagyobb az érdeklődés az akadémia iránt, szinte az egész ország területéről folyamatosan érkeznek megkeresések, hogy a gyerekek szeretnének ide jönni. Ha valaki már regisztrált játékos, akkor is el tud jönni próbajátékra, és ha az edzők és az akadémiai koordinátor úgy ítéli meg, hogy szükségünk van a játékára, akkor átigazoljuk. A kicsik, akik most kezdik a labdarúgást, szintén folyamatosan érkeznek, főleg a környékről, akik meg tudják oldani az utazást Topolyára. 7-8 éves kortól indulnak az edzések.

Topolyán körülbelül 150 regisztrált játékosunk van a klubban, az összes korosztályt tekintve. De a TSC akadémia nem csak a topolyai épületet és az itt játszó játékosokat jelenti, hiszen most már 20 alközpontunk van, főleg Bácska területén, de van Bánátban is néhány. Itt van például Bajsa, Zenta, Szabadka, Magyarkanizsa, Óbecse vagy Ada, amely az egyik legjobb és legtömegesebb központunk, aztán ott van még Szivác, Csantavér, Tornyos. Bánátban Muzslyán és Szerbcsernyén van alközpontunk. Igyekszünk felölelni az egész magyarlakta részt Vajdaságban, a tömböt és a szórványt is, hogy mindenkit bekapcsoljunk a munkába.

Nagy, egyre nagyobb szervezési feladatnak tűnik ennek a rendszernek a működtetése.

Az akadémián a gyerekek minőségi körülmények között tudnak sportolni (Ótos András felvétele)

Az akadémián a gyerekek minőségi körülmények között tudnak sportolni (Ótos András felvétele)

– Az alközpontokkal együtt összesen több mint 1500 gyerekkel dolgozunk, ez a rendszer lényege. Az alközpontjaink hozzánk hasonlóan a Puskás Akadémia rendszerében vannak, az ő utasításaik alapján történik az edzéstervek elkészítése. Edzőket fizetünk az alközpontokban, akik foglalkoznak a gyerekekkel, akik közül pedig a legtehetségesebbek jönnek el a mi akadémiánkra Topolyára. Ez a legfontosabb az egész rendszerben, hogy nagy területről tudunk meríteni, sok gyerekkel dolgozunk.

A legnagyobb tehetségek megtalálása mellett az is fontos célunk, hogy a délvidéki magyarság színvonalasan tudjon sporttal foglalkozni. Tudni kell, hogy ebből a nagy számú gyerekből 1-2 százaléknyi lesz profi labdarúgó, de önmagában annak, hogy ilyen körülmények között tudnak a sporttal, a labdarúgással foglalkozni, nagy jelentősége van. Bárki, aki érdeklődik, hozzánk fordulhat. A legkisebbeknek mindig azt ajánljuk, hogy csatlakozzanak be az alközpontjaink egyikébe, hiszen nekik fontos, hogy otthon legyenek a család és az iskola miatt. Ha idővel kiderül, hogy szeretnének komolyabban is a focival foglalkozni, el tudnak jönni ide Topolyára, hiszen évente többször szervezünk próbaedzéseket az alközpontokból meghívott gyerekeknek, ahol az edzők kiválasztják a legjobbakat.