2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nem várhatjuk tétlenül az őszt

A nyaralók hazaérkezése, az iskolaév kezdete és a delta-variáns tetőzése egybeesik szeptember elején – A szakértők a védőoltás mielőbbi felvételét sürgetik

Az ország rendelőiben mindenütt folyamatosan növekszik a Covid-szimptómákkal jelentkezők száma, ezért a járványügyi szakértők mindenkit az immunizáció felgyorsítására biztatnak. Felszólítják a polgárokat, ha még nem tették meg, a lehető leggyorsabb időn belül vegyék fel a vakcinát. A delta vírusvariáns ugyanis már Szerbiában is megjelent, és nagy a valószínűsége annak, hogy az eddigi legfertőzőbb mutáns hamarosan, legkésőbb augusztus végére kiszorítja a többi jelenlévő variánst. A védőoltást most kellene felvenni, amíg nem fertőz nagymértékben – figyelmeztetnek a szakemberek.

Hétfőn Nagybecskereken is arról számoltak be az illetékesek, hogy az elmúlt tíz napban mintegy negyven százalékkal nőtt a Covid-rendelőt felkeresők száma, dr. Zdravko Ždrale, a Dr. Boško Vrebalov Egészségház igazgatója elmondta, a községben csaknem 86 ezren vették fel a védőoltás első adagját, az emlékeztető adagot pedig 42 ezren. A nagybecskereki kórházban tíz nappal ezelőtt még nem volt koronavírusos beteg, most tízen is vannak – adta hírül a közszolgálati televízió. Az egészségház igazgatója is arról számolt be, amit sok helyütt mondanak az orvosok: kezdetben nagy volt az érdeklődés a védőoltások iránt, majd folyamatosan csökkent, most pedig alig van, különösen a fiatalabb korosztályok körében. Arra szólította fel a fiatalokat, járuljanak hozzá a koronavírus ellen folytatott közös harchoz, értsék meg, hogy a helyzeten nem fogunk tudni felülkerekedni mindaddig, amíg a lakosság körében nem alakul ki a kellő védettség.

Vakcinából pedig van elegendő, hétfőn – az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint – újabb szállítmány érkezett az országba. További 113.490 adag Pfizer-BioNTech védőoltást kapott Szerbia, mely a korábban megbeszélt rendes szállítmányok részét képezi. Az oltóanyagot a Torlak Intézetbe szállították ellenőrzésre.

NEM LESZ AKKORA A NYOMÁS

A járványhelyzet alakulásával kapcsolatos nyilatkozatában hétfőn Predrag Kon szakértő közölte, a héten tovább romlik a járványkép, s bár az előző héten mindig 200 körül alakult a napi új esetek száma, arra számít, hogy a héten ez a szám meghaladja a 300-at is, de nem számít távolinak a négy számjegyű új napi esetszám sem – állapította meg. Közölte, jelenleg mintegy 300-an vannak kórházban a koronavírus miatt, de az esetek számának növekedése ellenére sem számít olyan nagy nyomásra az egészségügyi rendszerre, mint amekkora tavaly kialakult, amikor 9000 beteget kezeltek egyszerre országszerte. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor számít a negyedik hullám tetőzésére, Kon elmondta, nyolc hétig szokott tartani a járványgörbe emelkedése, június végén kezdődött a felfelé ívelés, így augusztusban is tartani fog a folyamat. A helyzetet szerinte nehezíti, hogy a szeptember eleje további megszokott veszélyeket hordoz magában: újra találkoznak a kollektívák, kezdődik a tanítás, visszaérnek a nyaralásból a polgárok. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a polgároknak egy jelentős része, csaknem a fele, már felvette a védőoltást, ami azt jelenti, hogy ennek is meghatározó hatása lesz a járványkép alakulására és a kórházban ápolt páciensek számára – értékelte Kon a Pink kereskedelmi televíziónak adott interjújában.

TEGYÜK ELVISELHETŐBBÉ AZ ŐSZT!

Hasonló meglátásokat közölt a közszolgálati televízióban vendégeskedve Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára is. Összetettnek nevezte a jelenlegi járványhelyzetet, mely szerinte egy hónap leforgása alatt aggasztóvá is válhat. Meglehetősen veszélyesnek tartja oltás felvétele nélkül várni az őszt és a delta-variánst. Szemmel látható, hogy a nyári napsütéses időszakban az emberek egyszerűen megfeledkeztek a koronavírusról és minden, vele kapcsolatos védekezésről, a védőoltás fontosságáról is. Ezt meg tudja érteni a mintegy tizenöt hónapon át tartó folyamatos stresszt követően – mondta el az államtitkár. Nem tudja azonban támogatni ezt a viselkedésformát, mert oltatlanul túl nagy veszélyforrást jelent sokkal rosszabb helyzetben lévő európai országokba látogatni, majd visszatérni a kollektívába és várni az őszt, hiszen igen magas a megfertőződésnek és a fertőzés átadásának a kockázata. Arra szólított fel mindenkit, gondoljon a maga és mások egészségére, oltassa be magát, hogy könnyebbé tegye az őszt mindenki számára. Mint mondta, nem lehet rendes oktatás szeptemberben, ha a polgárok fele sem oltatja be magát.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

KI VEGYE FEL HARMADSZOR?

Đerlek tisztázta a harmadik dózis felvételével kapcsolatos kérdéseket is. Mint mondta, minden polgárnak jogában áll majd felvenni, ha legalább hat hónap elmúlt az előző oltást követően, de bizonyos kategóriák esetében különösen javallott az oltás harmadszori megismétlése: a hetven éven felülieknek, az idősek otthonában élő hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek, a szervátültetésen átesett pácienseknek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak. Mint mondta, bármelyik vakcinát felveheti majd mindenki azok közül, amelyeket itthon már jóváhagytak, de a kérdéssel foglalkozó szakértők azt javasolják, hogy a harmadik oltás Pfizer-BioNTech vagy Moderna legyen, a vakcinák típusa miatt, ugyanis ezek gyorsabb immunválaszt adnak.

241 FERTŐZÖTT, 1 ELHUNYT

A hétfőn 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 8817 koronavírustesztet végeztek el, 241 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 1 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7105. Kórházi kezelésre 338-an szorulnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.623.680 koronavírustesztet végeztek el, s 720.353 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.

Az újvidéki kórházakban 11-en vannak kezelésen, közülük négyen lélegeztetőgépen. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Újvidéken jelenleg 167 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 369 – a számok azonban folyamatosan növekednek.