2024. május 5., vasárnap

FRISSÍTETT – Letartóztatták a horvátországi buszbaleset sofőrjét

Koszovóban holnap gyásznap az elhunytak tiszteletére

Vjosa Osmani koszovói elnök gyásznapot jelentett be holnapra, július 26-ára, a horvátországi buszbalesetben elhunytak tiszteletére.

A balesetben kilenc utas és az egyik sofőr vesztette életét, a másik sofőrt letartóztatták – tájékoztatta a nyilvánosságot Damir Trut, a Horvát Polgárvédelem vezetője és Slavko Pranjić, a községi ügyészhelyettes.
Az illetékesek elmondták, a jelenlegi tényállás szerint az autóbusz lesodródott az út mellett található füves területre.
A sofőrt a helyszínen találták és időközben le is tartóztatták. A helyszínelést elvégezték és további bizonyítékokat gyűjtenek a büntető eljárás megindításához.

A sofőrt azzal gyanúsítják, hogy nem az előírásokkal összhangban vezetett, nem használta a közlekedési sávot, hanem lesodródott az útról.
– A lesodródás körülményeiről jelenleg még nem nyilatkozhatunk. A sofőr azt állította, hogy egy pillanatra elaludt, de ezt majd idővel megállapítjuk – mondta Pranjić.
– Idáig arról tudunk, hogy tíz ember vesztette életét, valamint huszonhárom személy súlyosabb, vagy könnyebb testi sérüléseket szenvedett – jelentette ki .

Amint arról korábban beszámoltunk, az autóbusz Frankfurt-Pristina vonalon közlekedett és a két sofőrön kívül hatvanheten utaztak rajta. A ma reggel 6.20 körül történt balesetet követően negyven utast szállítottak a Slavonski Brod-i kórházba. Damir Trut, a Horvát Polgárvédelem vezetője, valamint Vili Beroš egészségügyi miniszter a baleset helyszínére utaztak. A kórházba szállított sérültek meglátogatását követően Beroš elmondta, hogy tizenöt személy súlyosan megsebesült, köztük egy kislány is.
Franjo Galić, a Slavonski Brod közlekedési rendőrségének vezetője kijelentette, hogy ez az egyik legsúlyosabb baleset, amit valaha látott. A koszovói kormány három minisztere már elutazott Horvátországba, hogy meglátogassák a baleset túlélőit – írja a Szerbiai RTV.