2024. április 26., péntek

Hamarosan Anna-napok

Kishegyes település egyik legnagyobb ünnepére készülődik – Idén gazdag és sokszínű program várja a vendégeket

Kishegyes egyik legnagyobb rendezvénye a templombúcsúhoz kötődő Anna-napok rendezvénysorozat. A tavalyi évben a koronavírus ennek is keresztbe tett, az idén azonban ismét megszervezik. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere és az esemény egyik szervezője a rendezvény kapcsán elmondta, hogy a járvány előtti időkhöz képest nincs eltérés az Anna-napok programjában, habár megjelent pár új rendezvény.

Sándor István

Sándor István

– Olyan programok, pl. könyvbemutatók, kiállítások gazdagítják az Anna-napok programját, amelyeknek a tavalyi évben gátat szabott a járványhelyzet. Ezeket most az Anna-napok keretében fogják megszervezni. Ilyen A mi iskolánk – 250 év története című könyv bemutatója, amelyet a tavalyi jubileumi évben szerettek volna megtartani, viszont csak az idén engedi a helyzet. Hasonló jellegű esemény lesz dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyvének bemutatója is. Emellett dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállítása is a programban szerepel. Ezek olyan események, amelyek korábban nem voltak az Anna-napok programjában, de most ez is belefért, és színesebbé teszi. Reményeink szerint ezáltal még szélesebb réteget szólítunk meg a rendezvénysorozat programjaival – mondta el az alpolgármester, majd azzal folytatta, hogy az újdonságok mellett a hagyományos műsorszámok is megtalálhatók az idei Anna-napok programjában.

– Az olyan szokásos események is részét képezik a műsornak, mint a Keressük a búcsú fiát játszóház, a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében, a Tanyaszínház bemutatója, valamint ilyen lesz a nyugdíjasbál is. A templomban 30. alkalommal lesz hangverseny, illetve a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Rizgetős táncegyüttese negyed évszázados, így jubileumi műsort fognak bemutatni az Anna-napok keretében. Egy érdekes újdonság lesz a filmvetítés, ami még korábban nem volt a rendezvénysorozat keretében. A filmvetítés egyben egy új helyszínt is jelent az Anna-napok számára, ugyanis a Bandi házban vetítik a Muskátli, a Vajdaság virágai című zenés dokumentumfilmet. A rendezvénysorozat szokásos látványossága a vasárnapi lovasbemutató lesz, valamint sor kerül hagyományőrző tűzoltó-bemutatóra is – mondta el Sándor, aki nagyon örül, hogy az idei évben ismét teljes egészében megtarthatják ezt az rendezvénysorozatot, ami nagyon fontos az egész közösség számára.

A lovasbemutató az Anna-napok hagyományos látványossága

A lovasbemutató az Anna-napok hagyományos látványossága

Az Anna-napok rendezvénysorozat fővédnöke az idei évben is a kishegyesi helyi közösség, amely a rendezvények létrejöttét koordinációval és anyagi támogatással is segíti. A Tanyaszínház díját is a helyi közösség fizeti. A civil szervezetek már az év elején pályázhattak programjaik lebonyolítására Kishegyes község önkormányzatánál, így az önkormányzat is támogatója az Anna-napoknak. Az eseményt támogatja még a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi kulturális titkárság.

Kedden Tanyaszínház a Hegyalja utcában

A július 26-án kezdődő Anna-napi ünnepségsorozat augusztus 1-jéig tart Kishegyesen. Hétfőn 17 órakor tartják az Azok az 50-es évek című kiállítás megnyitóját az iskola galériájában, amit 18 órától az Anna-napi szentmise követ. Kedden 20 órától lovaskarusszel-bemutató lesz a Hegyalja utcában, majd 21 órától a Tanyaszínház bemutatója következik. A programsorozat folytatására, zárására a következő hétvégén kerül sor.