2024. április 26., péntek

Kezdődik a XXXII. nyári olimpia! – VIDEÓ

Egy év csúszással, pénteken, a mi időnk szerint 13 órakor ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi a 32. nyári olimpiai játékok Tokióban. A jelen adatok szerint 11.250 sportoló 43 helyszínen, 33 sportágban verseng majd egymással, hogy elérje élete álmát, az ötkarikás aranyat. Magyarországot a mostani adatok szerint 169, Szerbiát pedig 87 sportoló képviseli a japán fővárosban és környékén, köztük szurkolhatunk majd az ilyen vagy olyan címeres mezt viselő vajdasági magyaroknak, Nemes Máténak, Szilágyi Csabának, Pető Zsoltnak és Szabó Szebasztiánnak is.

Az olimpia természetesen a sport nagy ünnepe, sajnos a járvány más utat kanyarított Tokiónak, amelynek – immár nyugodtan leszögezhetjük – nincs szerencséje az ötkarikások szervezésével. 1940-ben a II. világháború miatt elmaradt, 1964-ben pótolhatták, 2020-ban viszont ismét veszélybe került, és el kellett halasztani a koronavírus miatt. Nem kell külön ecsetelni, mekkora bevételkiesés történt emiatt, s ha valaki azt gondolja, az olimpia elsődlegesen nem a pénzről szól, az reménytelenül naiv. Anyagiak terén a japánokat sajnálni nem kell, de a világon egyetlen ország sem szeret dollártízmilliárdokat bukni. Hogy mennyi lesz a szaldó, azt talán soha nem tudjuk meg, azt viszont igen, hogy maga az olimpia az eddigi legfurcsább körülmények között zajlik majd úgy, hogy a sportolókat gyakorlatilag bezárják, a sajtót nem engedik be sehová, nézők pedig nem lesznek, tehát le a kalappal a sportolók előtt, hogy mindezt vállalták az áhított eredmény miatt.

Lehetett volna-e másként? Talán igen. Akkor, ha a japánok végig nem ellenségesen állnak hozzá az olimpia megszervezéséhez, ha a lakosság időben felveszi a védőoltást, mert az tuti, hogy nem a japánok fognak megfertőződni a beoltott és agyonellenőrzött sportolóktól. Hogy miért nem ez lesz a mosoly és a szeretet játéka, azt tudjuk, de hogy a japánok mégis vállalták ezt a félig harakiris olimpiát, az tény, és ezt tisztelni kell. Még akkor is, ha a pénz a fő mozgatórugó…

* A Közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődő megnyitó ünnepséget, mint ahogyan az olimpiai versengést közvetíti a szerbiai és a magyarországi köztelevízió is.