2024. április 26., péntek

Nagy port kavart Belivuk vallomása

Az ellenzék által maffiafőnökséggel vádolt Vučić még hazugságvizsgálón is kész vallomást tenni

Hatalmas port kavart a KRIK oknyomozó újságíró-hálózat, miután közzétette Veljko Belivuk vallomásának egyes részeit, ugyanis a vallomás átirata szerint, a többek között gyilkossággal, kegyetlenséggel gyanúsított Belivuk azt állította, kapcsolatban volt Aleksandar Vučić államfővel és számos „szolgáltatást" nyújtott az államfőnek és pártjának.
Az ügyésznek adott nyilatkozat átiratára hivatkozva a KRIK közölte, hogy Belivuk cáfolta a terhére írt gyilkosságokat, ehelyett azt részletezte, hogy tartotta a kapcsolatot Vučićtyal, az SZHP magas beosztású tagjaival, köztük Aleksandar Vulin jelenlegi belügyminiszterrel. Belivuk állítólag elmondta, hogy (szurkoló)bandájának köszönhető, hogy a Partizan Labdarúgóklub lelátóiról nem skandáltak államfőellenes dalokat, ők voltak azok, akik megfélemlítettek mindenkit, aki a hatalom ellen próbált tüntetést szervezni, nekik köszönhető az is, hogy a büszkeségnapi melegfelvonulás ellentüntetés és rendbontás nélkül zajlott le, továbbá ők akadályozták meg a CarGo applikáció bevezetése elleni taxifelvonulást is, amit maga az államfő kért tőle, hogy Ana Brnabić kormányfő fivérének vállalkozását segítsék.
A megjelentetett írásra számos párt, szervezet és személy reagált. A Demokrata Párt közölte, hogy nyilvánvaló, hogy Vučić a fivérével és közeli barátaival vezeti Szerbiában a maffiát. A jelenlegi államvezetést a szerb társadalom rákfenéjének nevezte.
Zdravko Ponoš, a Néppárt alelnöke a nova.rs portálnak arra hívta fel a figyelmet, hogy Belivuk bűnszervezetét az ügyésznek adott vallomás szerint az államfő hozta létre, hogy a piszkos munkát végeztesse el velük. Szerinte, társadalmunkat leginkább a jelenlegi államvezetés veszélyezteti. A Szabadság és Igazságosság Pártja is az államfőt és fivérét a szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe.
Az ügy kapcsán Vučić csütörtöki kragujevaci látogatása során tagadta, hogy bármikor találkozott volna Belivukkal, illetve hogy bármilyen módon kapcsolatot tartott volna fel a bűnszervezettel. Mint mondta, erről kész vallomást tenni az illetékes szerveknél, és ha kell, a hazugságvizsgálóval is kihallgathatják. Ha bebizonyosodik, hogy nem mond igazat, kész lemondani, közölte a Szabad Európa Rádió. Az államfő kijelentette, 48 órán belül bizonyítékokat tár a közvélemény elé, amivel a bűnszervezet politikai kapcsolatait tárja fel.
Ana Brnabić közösségi oldalán azon véleményének adott hangot, hogy egy elvetemült bűnöző és kegyetlen gyilkos vallomása csak az ellenzék és az őket támogató média számára lehet megbízható forrás.
Veljko Odalović, a köztársasági képviselőház főtitkára az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) műsorában elmondta, úgy tűnik Belivukot felokosították, hogy építse fel a védelmét. Szerinte azokkal az állításokkal, melyek szerint az államfővel állt kapcsolatban, afféle elterelő hadművelet, a cél a politikai hitelvesztés okozása volt.
Maja Popović igazságügyi miniszter közleménye szerint a KRIK példátlan támadást indított az államfő ellen. Kiemelte, a közzétett szövegben hazugságokat közölt. Feltette a kérdést, hogy az oknyomozó-hálózat hogyan jutott a (titkos dokumentumnak számító) vallomás átiratához, hogy azt az ügyész jóváhagyásával közölték-e. Felveti a kérdést, hogy a KRIK miért ad hitelt egy olyan személy szavainak, akit a legsúlyosabb bűntényekkel gyanúsítanak.
A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete ugyanakkor a leghatározottabban elítéli a KRIK ellen megkezdett lejárató kampányt, és a KRIK szerkesztőségének összefüggésbe hozását a bűnözői körökkel.

Vádemelés jövő pénteken
Jövő péntekre ígérte a Veljko Belivuk és csoportja elleni hivatalos vádemelést a szervezett bűnözés elleni harc főügyésze. Pénteki sajtótájékoztatóján Mladen Nenadić közölte, az ügyészségnek még egy hétre van szüksége a nyomozás befejezéséhez. Közölte, hogy az ügyben – mely folyamatosan újabb nevekkel és esetekkel bővült – 31 személy érintett; egyebek között öt gyilkosság, kábítószer- és fegyverkereskedelem, valamint egy-egy emberrablás és nemi erőszak írható számlájukra.
A sajtótájékoztatón négy megcsonkított holttest fényképét is bemutatták, de megtiltották a jelen levő újságíróknak, hogy fényképeket készítsenek és kérdéseket sem tehettek fel. Nenadić egyben méltatta a nemzetközi bűnüldözési szervekkel való jó együttműködést, ami szavai szerint sokat segített a szálak felgöngyölítésében. (Forrás: Beta)