2024. április 26., péntek
MAGYARORSZÁG

A gyermekvédelmi népszavazás 2022 év elejéig várható

Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt – hangzott el a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. „A helyreállítási alapban már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta” – tette hozzá. Az ügy maga a legfontosabb, az állam alkotmányos kötelezettsége, hogy a gyermekvédelmi feladatait ellássa. 

„A legdemokratikusabb eljárás a népszavazás” – mondta a miniszter. 1989 óta fontos ügyekben a népszavazás rendkívül fontos volt. „Legkésőbb idén év végén, vagy éppen az év elején meg lehet tartani a népszavazást” – mondta. 

„A kormány továbbra is tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alapról. A helyreállítási alaphoz szükséges pénzeket a kormány ki fogja fizetni, előfinanszírozás lesz” – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője, aki elmondta: hogyha egy klub tagjai vagyunk, akkor jogunk van hozzászólni a közös ügyekhez. A vita jelentősége egy olyan küzdelem, amiben meg kell jelennie a közép-európai kultúrának – szögezte le.

Gulyás Gergely beszélt a járványhelyzetről is. Ezzel kapcsolatban elmondta, újabb 15 fő esetén igazolták a delta-variáns jelenlétét, és egy esetben a gamma variánst. Eddig 23 főnél mutatták ki a delta és két esetben a gamma variánst – mondta. Csak az oltás nyújt védettséget – tette hozzá, egyben mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.