2024. április 26., péntek

A viharral is szembeszálltak

A zentai Csárda üdülőtelepen kézművesprogramokra és koncertekre várták a látogatókat

A viharos szél sem fújta el, a szombat és a vasárnap késő esti órákban zuhogó eső sem mosta el a Zentai Interkulturális Központ alkotótáborát és kísérőrendezvényeit a hétvégén a zentai Halászcsárda üdülőtelepen.

Az esemény pénteken késő délután Kőműves Ágota és Petković Olivér fellépésével kezdődött, majd Rózsa Sándor, vagyis DJ Rose csalogatta retró tánczenéjével az üdülőtelep lakóit egy kis kikapcsolódásra. Szombaton szorgos gyermekekkel volt teli a Black Bull klub Tisza-parti étterme, ahol a gyerekek a társszervező, vagyis a Rozetta Kézműves Társaság aktivistáitól leshették el a kézműves-foglalkozások alapjait, köztük a fafaragást, a hímzést, a nemezelést, a fonást és a szövést, a bőrözést, a játékbabák, barátságkarkötők készítését, a dekupázs fortélyait. S. Belec Anikó rajztanárnő különböző képzőművészeti technikákat mutatott a gyermekeknek, Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató pedig előadást tartott nekik.

Az étterem előtti téren a résztvevők a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjainak köszönhetően megismerkedhettek a tűzoltók felszerelésével, illetve különböző megmérettetésekben is részt vehettek. A jóízű ebédről az étterem gondoskodott. Kísérőrendezvényként elsőként Dér Zsolt hegedűjátéka, majd pedig Bakos Árpád és Jovančić Miroslav varázsolta el az általuk előadott népdalokkal a közönséget, egy-két dal erejéig Mezei Kinga színművésznő is csatlakozott a duóhoz énekelni. Őket a zentai Vis Tonalitet rockzenekar követte, a szombati napot pedig a Három Medve sámándobosai és társaik, no meg a felhőszakadással társult vihar zárta.

A Rozetta tagjai foglalkoztak a gyerekekkel

A Rozetta tagjai foglalkoztak a gyerekekkel

Szerencsére a szervezők talpraesettségének és leleményességének köszönhetően az egész napos áramszünet ellenére a vasárnapra tervezett rendezvények sem maradtak el. Így megtartották a KEX társulat Bolhacirkusz című színházi előadását, fellépett Szigeti Andrea énekesnő és a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület is. A tábor a zentai Flashpoint zenekar többórás, fergeteges koncertjével ért véget. A tábor támogatói: a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Sentella, a Tisacoop–Tisamed, a Black Bull Club. A Rozetta Kézműves Társaság mint társszervező programját a Csoóri Sándor Alap részesítette támogatásban.