2024. április 26., péntek

Karmantyúzás, neccelés, papírfonás

A hímzés mellett más technikák elsajátítására is jó alkalom volt a kézimunkázók topolyai műhelymunkája

A Topolyai Női Fórum Nefelejcs kézimunkacsoportja a járvány okozta kényszerszünetet követően húsvét idején szervezett már egy műhelymunkát, kiállításon is részt vett, és most hétvégén ismét ők voltak annak a találkozónak a házigazdái, amelyen közel százan vettek részt a vásártéri otthon nagytermében.
Szép számban jöttek a kézimunkázók, mondhatni, örültek, hogy végre találkozhatnak – mondta Frindrik Rózsa, a Nefelejcs vezetője.

– A meghívót is úgy írtam, hogy a barátkozás és a tanulás a fő célja a műhelymunkának, a téma pedig a tűfüles hímzés, amit Roza Erzsébet tanít, a karmantyúzás, amit Márkus Zoltán, a papírfonást pedig Dávid Margitka vezeti, a neccelést Szuhankó Sándor mutatja meg az érdeklődőknek. Reggelivel, kávéval vártuk a vendégeket, és közös ebéddel zárjuk a találkozót. Hímzés is lesz természetesen, de az említett technikákkal színesebbé tesszük a programot. A topolyaiakon kívül Kishegyesről, Bajsáról, Törökfaluból, Szenttamásról, Bácsfeketehegyről, Zentáról és Csókáról érkeztek a résztvevők. Nagyon lelkes csapat jött össze, mindenkit érdekel a kézimunkázás – mesélte a Nefelejcs kézimunkacsoport vezetője, és azt is elmondta, hogy jelenleg mintegy harminc tagjuk van, ebből több mint húszan aktívan kézimunkáznak. A terveket a járványhelyzet miatt szűkösre szabták, a karácsonyi mézes pogácsa készítését szeretnék megszervezni, amikor gyerekekkel együtt dolgoznak. Viszont ők is utaznak teadélutánra, bálra, műhelymunkára a többi, környékbeli csoport meghívására. A csókai vajdasági szintű kiállításra is készülnek.

Jó hangulatban folyt a munka a kézimunkázók topolyai találkozóján

Jó hangulatban folyt a munka a kézimunkázók topolyai találkozóján

A papírfonás technikáját Dávid Margit ismertette, aki a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán csoportjának vezetője.
– Kosarakat, tornyokat, szakajtókat készítek papírból a hímzés mellett. Tíz aljat elkészítettem, és itt fogjuk befejezni, van érdeklődés, mondhatom. Gyümölcstartó lehet, de bármit bele lehet tenni a kosárkába. Én már nagyon sok mindent készítettem, ajándékkosárként is szép. A Tulipán csoportban tizenhatan vagyunk, a palóc, a gömöri és a jász után a torockói hímzést tanuljuk, ezekkel az eredeti népi hímzésekkel szerepelünk a kiállításokon – mondta Dávid Margit.

JÚLIUS VÉGÉN NAGYSZABÁSÚ KÉZIMUNKA-KIÁLLÍTÁS CSÓKÁN

Csókáról is érkezett csoport a topolyai műhelymunkára. Fehér Piroska, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép csoportjának vezetője a július végi kiállításra hívta fel a figyelmet.

A karmantyúzást Márkus Zoltán, a neccelést Szuhankó Sándor mutatta meg az érdeklődőknek

A karmantyúzást Márkus Zoltán, a neccelést Szuhankó Sándor mutatta meg az érdeklődőknek

– Régóta tart a barátság a topolyaiakkal, kölcsönösen látogatjuk egymást. Tanulni jöttünk, most egy kisebb csoporttal, de harmincöt tagunk van. Régen többen is voltunk. Hétfőnként járunk a székházba, tavaly volt az egyesület ötvenéves, de sajnos a vírus miatt nem tudtuk megtartani a tervezett ünnepséget és annak részeként a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége csókai kiállítását sem. Idén viszont július 26–27-én a középiskola lesz a helyszín, több mint ötven csoportot várunk, Vajdaságon kívül Magyarországról is érkeznek kiállítók. 2016 után ismét házigazdái tudunk lenni ennek a nagy kiállításnak. Július 26-a ünnep Csókán, a kolerajárvány ezen a napon szűnt meg, Szent Anna napjához kötjük most ezt a rendezvényt. Reméljük, hogy minden rendben lesz, mi már nagyon készülünk – ismertette Fehér Piroska.