2024. április 26., péntek

Problémák merültek fel a QR kódok leolvasásával

A digitális zöld igazolás bevezetése óta 708.706 darab dokumentumot adtak ki és idáig semmilyen technikai problémáról nem tettek bejelentést a határátlépés során – áll az eUprava által kiadott közleményben, írja a 021.rs hírportál.

Ennek ellenére néhány szerbiai turista már jelezte a hivatal számára, hogy nem engedték őket felszállni Ouranoupoli és Tripiti kikötőiben egy kompra, mivel a rendőrök közölték velük, hogy nem tudják beolvasni a QR kódokat az igazolásokról. Az eUprava az esetre azt a magyarázatot adta, hogy az EU még nem egységesítette a QR kódot a saját tagállamai között sem. Ezért a leolvasó alkalmazás, amelyet az unióban használnak még a tagállamok QR kódjait sem tudja azonosítani.

Abban a pillanatban, hogy megkapjuk az utasításokat a QR kódok egységesítéséről, hozzá fogjuk igazítani a digitális zöld igazolást is – derül ki a közleményből.

A görög kikötőkben felmerült esetekkel kapcsolatban hozzátették, hogy a digitális zöld igazolás QR kódját az okos eszköz kamerája olvassa le. A konkrét esetben az történhetett, hogy a rendőr megnyitotta az alkalmazást, amelyet az EU egyes országaiban is használnak, amely nem tudta leolvasni a QR kódot.

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter megerősítette, hogy tud az esetről és a minisztérium dolgozik a probléma megoldásán, valamint egyeztettek a görög miniszterrel is, aki digitális hivatallal van megbízva. Hozzátette, hogy még ma konkrét lépéseket tesznek az ügyben.