2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – A kudarc ismétlődése

A nagyhatalmak is felelősek a brüsszeli párbeszéd sikertelenségéért?

Miután sikertelenül zárult a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, hétfői fordulója Brüsszelben, mert a koszovói fél nem fogadta el az Európai Unió által előkészített pontokat, számos reakció látott napvilágot. Az eltűnt személyek sorsának részletes kivizsgálásáról szóló, a másik kárára történő akcióktól való tartózkodásra utaló, valamint a dialógus folytatása érdekében havi gyakorisággal történő egyeztetésre vonatkozó javaslat hevert az asztalon. A párbeszéd során Albin Kurti koszovói kormányfő három népirtás elkövetésével vádolta meg Szerbiát, majd későbbi nyilatkozatában azt mondta, a beszélgetés azért nem volt sikeres, mert Szerbia nem képes elfogadni, hogy bűnös múlttal rendelkezik. Reakciójában Ivica Dačić, a képviselőház elnöke elmondta, függetlenül attól, hogy miről beszél Kurti, Szerbiának a továbbiakban is ki kell tartania a párbeszéd folytatása mellett, s ezt mindenütt hangsúlyoznia is kell. A házelnök úgy értékelte, hogy a pristinai delegáció azért foglalkozik a múlttal, mert szeretne nyomást gyakorolni Koszovó függetlenségének az elismerése érdekében. A hozzáállás azonban valóban a párbeszéd akadályozását jelenti, tette hozzá. Mindenki tudja, a nemzetközi közvetítők is, hogy amiről Kurti beszél, annak semmi köze sincs a mai realitáshoz, s nem is szerepel a dialógus napirendjén. A koszovói fél el akarja kerülni a konkrétumokat, például a múltban aláírt szerződések teljesítésével kapcsolatos kötelezettségek említését, értékelte Dačić.
Egy politikai show-műsort láthatott mindenki Brüsszelben, jelentette ki Petar Petković, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. Mint mondta, az EU már jóval korábban ismertette a delegációkkal azokat a pontokat, amelyek kapcsán egyetértést szeretett volna elérni, így Kurti viszonyulása voltaképpen a napirend felrúgása volt. Petković közölte, az összes eddigi pristinai politikussal könnyebb volt beszélgetni, mint a jelenlegi kormányfővel.
Zoran Milivojević korábbi diplomata, elemző szerint Washingtont és Brüsszelt is terheli a felelősség a sikertelenségért, megismétlődött az egy hónappal ezelőtti forgatókönyv, amikor semmiben sem tudtak egyetérteni a párbeszéd résztvevői. Az EU és az USA is nagy nyomást képes gyakorolni Pristinára, most azonban úgy tűnik, nem tett semmit a párbeszéd két fordulója között.