2024. április 26., péntek

Viharos hétvége

Országszerte gondot okozott a heves esőzés – Néhol mogyorónagyságú jég esett

A Köztársaság Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetést adott ki a hétfői napra is, mivel gyakori esőzéssel, záporokkal és zivatarokkal számolhatunk a térségünkben. Az intézet szerint időjárási katasztrófák várhatók erős záporokkal, nagy mennyiségű csapadékkal, jégesővel és viharos széllel. A változékony időjárás keddig marad, szerdától többnyire felmelegszik, bár helyenként előfordulhatnak rövid záporok. A hét második felében fokozottan emelkedik a hőmérséklet.

A hétvégi heves esőzés országszerte nagy fennakadásokat okozott. Újvidék központjában a víz teljesen elárasztott egy 120 éves házat, amely hónapok óta tető nélkül áll. A Zsidó utcai épület bérlői órákon át szivattyúzták a vizet a lakásaikból, mert egy magánbefektető leszedte az épület tetőjét. Az elárasztott lakások mellett a bérlők áram nélkül maradtak, mert tűzveszély miatt lekapcsolták a hálózatról az épületet.

Zomborban harmincóra alatt legalább 50 liter eső esett. A helyi meteorológusok szerint szombaton, mindössze egy óra alatt 28 liter eső hullott. A szombat esti szél 15,7 m/s sebességet ért el.

Šabacon a zuhatagot jégeső követte. Az esőzések nagy károkat okoztak a helyi rádió- és televízióállomáson, ezért kénytelenek voltak felfüggeszteni a műsorszolgáltatást. Az utcákon állt a víz, a város közlekedése megbénult. Belgrád egyes utcái is teljesen víz alá kerültek, ami jelentősen lelassította a forgalmat.

Kruševacon az esőzés és az erős széllökések körülbelül két órán át tartottak, becslések szerint több mint 40 liter eső hullott a városra. A helyiek szerint nagyobb anyagi kár nem keletkezett. A Nyugat-Morava bal partján fekvő falvakban valamivel súlyosabb a helyzet, mivel ott mogyoró nagyságú jég hullott. Kukljin, Jasika és Bela Voda utai a közeli domboktól áradó víztől nagyon rossz állapotba kerültek, nagy a sár és sok a törmelék az úton. A helyiek félnek a földcsuszamlástól, ami könnyen bekövetkezhet, ha a következő napokban hasonló vagy nagyobb intenzitással esik az eső. A vihar Ćićevac község területét is elérte, itt fákat csavart ki. A város és a kerület illetékes szolgálatai figyelemmel kísérik a helyzetet. Petrovac környékén is vészhelyzet alakult ki a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Lebanéban és Ivanjicán a vihar üvegházakat tett tönkre és megrongálta az utakat. Kevesebb mint 20 perc alatt az esővel és jégesővel járó viharos szél szombaton este elárasztotta Lebane központját is, az erős szél pedig fákat tört ki és konténereket sodort el, így elzárta a főutat a forgalom elől. A település egy órán keresztül áram nélkül volt, mert elővigyázatosságból kikapcsolták. A leskovaci tűzoltóság megerősítette, hogy Lebanéban a vihar során a két helyen kisebb tűzvészt okozott a villámcsapás.

A nagy esőzések ellenére Szerbiában nincs árvízveszély. A nagyobb folyók szintje stagnál – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek a Srbijavode Közvállalat illetékese.