2024. április 26., péntek

Vigyázat: érvénytelen antigén-tesztek a láthatáron!

Egyes egészségügyi intézmények engedély nélkül teszteltek

Az egészségügyi felügyelők az ellenőrzések során megállapították, hogy az antigén teszteléseket olyan laboratóriumok és egészségügyi intézmények is végzik, amelyek erre nincsenek felhatalmazva. Emiatt számukra megtiltották a tesztelést és szabálysértési feljelentéseket is tettek ellenük – írja a Szerbiai RTV.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az ellenőrzéseket július 5-e és 9-e között végezték el tizenegy intézményben. Ennek során kiderült, hogy az antigén teszteket olyan egy olyan poliklinikán is végzik, amely nincs bejegyezve a mikrobiológia területére. Ugyanez volt a helyzet egy tüdőbetegségekre szakosodott orvosi rendelőben is, emellett hat biokémiai laboratóriumban és még három rendelőben is.

A minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy a koronavírust kimutató antigén teszteléseket minden mikrobiológiai laboratórium elvégezheti a közegészségügyi intézet előírásai szerint. Emellett a törvény szerint az eredményekről az intézmények, vagy laboratóriumok kötelesek értesíteni az illetékes közegészségügyi intézetet.

Az ellenőrzéseket május 5-e és június 23-a között is elvégezték Belgrádban, Nišben, Újvidéken és Kragujevácon is, ahol összesen 48 átvizsgált intézmény közül 12 esetben hoztak tiltó intézkedéseket, a felelős személyek ellen pedig szabálysértési feljelentéseket tettek.