2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A deltára kenik

Az egészségügyi miniszter szerint indokolt lenne a be nem oltottakkal megfizettetni a kezelés költségeit

Szerbiában eddig nyolc pozitív koronavírustesztből mutatták ki a delta variánst, mondta pénteken Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Emlékeztetőül, az említett variáns jelenlétét két hete erősítették meg Szerbiában. Lončar azt is kifejtette, hogy szerinte biztosan többen megfertőződtek már az említett változattal. Lončar az immunizációban látja a megoldást, „mert minél többen oltatják be magukat, annál nehezebben terjed a vírus". A világjárványt addig nem sikerül megfékezni, amíg nem szereznek elegen védettséget, legalább a teljes lakosság 70-80 százaléka, hangsúlyozta.
– Nem lenne jobb, ha elegendő számú polgár felvenné a védőoltást, méghozzá minél előbb? Akkor minden olyan lehetne, mint korábban, nem kellene állandóan azt kérdezgetni, hol viseljünk védőmaszkot és hol ne. Immunizáció nélkül erre nincsen lehetőség. Egyre több első vizsgálatot ejtenek meg a Covid–19 tüneteinek okán és a kórházakban is növekszik a páciensek száma – fogalmazott Lončar, aki szerint indokolt az orvosok azon indítványa, hogy aki beoltathatta volna magát, ám ezt nem tette meg, majd megfertőződik, maga fedezze a gyógykezelés költségeit. Védőoltás van elegendő, a polgárok még választhatnak is, melyiket vegyék fel, így az említett követelés jogos, nyomatékosította Lončar.
– Az egészségügyi dolgozók annak reményében osztották meg a közvéleménnyel ezen javaslatukat, hogy ekképpen immunizációra ösztönözhetik az embereket. Egyesek sem a koronavírus létezésében, sem a védőoltásokban nem hisznek, de amikor megbetegszenek, akkor magától értetődő számukra, hogy az állam fedezi a gyógyítás költségeit. Ha beoltatta volna magát, feltehetőleg nem került volna kórházba. Sem az óvintézkedéseket nem tartják be, de a védőoltást sem veszik fel, később azonban elvárják, hogy az állam fedezze a kórházi ellátás költségeit – fejtette ki Lončar.
A delta variáns mind gyorsabban terjed és szinte már biztos, hogy Szerbiában és mindenhol a világban esedékes a járvány következő hulláma, mondta az SZRTV vendégeként Dragoslav Popović, az UNICEF szerbiai immunizációs tanácsadója. Mint hozzátette, a következő járványhullám világszerte elsősorban a be nem oltottakat veszélyezteti. Azok, akik nem vették fel a védőoltást, nemcsak a delta variáns, hanem egyéb variánsok gyorsabb terjedéséhez is hozzájárulnak, emelte ki Popović. Szerinte minden vakcina hatékony, csak idő kérdése, hogy mikor alakul ki a védettség.
Popović azt az álláspontot képviseli, hogy a harmadik oltásnál jóval fontosabb oltásra ösztönözni a „szkeptikusokat". Egy adott pillanatban indokolt lesz elkezdeni azokkal foglalkozni, akik az immunizáció kezdetén kapták meg az oltóanyagot, mondta, majd hozzátette, hogy egyeseknek biztosan meg kell kapniuk a harmadik adag védőoltást. Szerinte a harmadik oltás tekintetében feltehetőleg a 65 évnél idősebbek élveznek majd elsőbbséget.
A védőoltás kötelezővé tételének a témájára nem az emberi jogok korlátozásaként kellene tekinteni, hanem az emberi jogok védelmeként, „hiszen senkinek nem áll jogában veszélyeztetni mások egészségét" – tette hozzá.

206 új fertőzés – nincs elhunyt
A csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában 8687 koronavírustesztet végeztek el, ebből 206 eredménye volt pozitív (2,4 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban egyetlen Covid-fertőzött sem hunyt el, a járvány kezdete óta 7078. A halálozási arány 0,99 százalék. Kórházakban 299 Covid-pácienst kezelnek, 6-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 30 új fertőzést jegyeztek, ebből 21-et Újvidéken.