2024. május 8., szerda

Az utóbbi években tízezer katona hagyta el a hadsereg kötelékét

Egy katonai szakszervezet a szerb hadseregben uralkodó rossz körülményekre figyelmeztetett, ugyanis az elmúlt öt évben mintegy 10 ezer hivatásos katona hagyta el a szervezetet. Az emberi erőforrásokat figyelembe véve pedig a katonaság ütőképessége sokkal távolabb áll annál, mint amit a hadsereg illetékesei a legfelsőbb vezetésnek mutatnak – írja az N1 hírportál.
Aleksandar Vučić elnök, Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök találkozója alkalmával a katonai szindikátus által kiadott közleményben a hadsereg minden korszerűsítését támogatják, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy boldogabbak lennének, ha az elnök azt nyilatkozta volna, hogy a katonaság emberi erőforrásaiba való beruházás elsődleges szempontot fog képezni az elkövetkező időszakban.
Évek óta igyekszünk rámutatni arra, hogy az állam, mint munkaadó változtassa meg hozzáállását a professzionális katonákkal szemben. Ennek ellenére ahelyett, hogy beszélnének a katonákkal a helyzetük javításán, csak csűrik-csavarják a dolgokat, amely abszurd – áll a közleményben.
Hozzátették, hogy a szerb hadsereg legénységi állománya az utóbbi években teljesen demoralizálódott, ez pedig komoly kihatással lehet a hadsereg ütőképességére is.
A nyilvánosságnak, de legfőképpen a felső vezetőségnek tudnia kell, hogy a tankok, repülőgépek és más katonai technológia mit sem ér az emberek nélkül – tették hozzá a közleményben, majd felszólították az elnököt, hogy folytasson beszélgetéseket a katonákkal, hogy szembesülhessen az igényeikkel.