2024. április 24., szerda
Magyarkanizsán járt Süle László, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia kurátora, a Magyarkanizsai Birkózóakadémia elnökségének az elnöke

Testvér-akadémiák

Németh Szilárd, Magyarország honvédelmi államtitkára, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) alapítója, valamint Süle László, a KIMBA kurátora és a Csepel Sport Club Alapítvány kuratóriumának elnöke a közelmúltban sajtótájékoztatón mutatta be a Csepel SC frissen elkészült fejlesztési koncepciójának terveit. A KIMBA ugyanis megvásárolta a Csepel Sport Club Alapítvány alapítói jogait gyakorló társaságot, az új vezetőség pedig új, nagyszabású célokat tűzött ki maga elé: az eredeti alapítói elvekhez igazodva lényegében új alapokra helyezné a „nagy Csepel Sport Clubot”, szem előtt tartva, hogy a klub alapvetően a kerület, tágabb értelemben Budapest és agglomerációja dolgozóinak és azok gyermekeinek egészséges életmódjának elősegítésére, sportolásának biztosítására jött létre.

A cél a központi, tízhektáros Béke téri sporttelep teljes újjáépítése, ahol paralimpiai központ is létesülne. Az eredeti stílusjegyeket megtartva a komoly építészeti értékeket felvonultató Bajnokok Csarnoka is újjáépülne, ahogyan a labdarúgó- és az atlétikai stadion, a csaknem 3000 ember befogadására alkalmas, új versenysportcsarnok és további két edzősportcsarnok is. A programban szerepel tanuszoda létrehozása, valamint a nehézatlétikai csarnok felújítása is. A Hollandi úti kajak-kenu telepet szintén újjáépítenék. A magyar kormány kiemelt támogatásával felújítandó és újonnan megépítendő sportcélú épületek területe a kültéri pályákkal és a kialakítandó ökotóval együtt több mint 70 ezer négyzetméter. A projekt teljes lebonyolítása hozzávetőleg 5–10 évet vesz igénybe, de egy éven belül már használható, modern funkciók valósulnak meg.

Süle László a Magyarkanizsai Birkózóakadémia elnökségének is az elnöke, s ilyen funkciójában a közelmúltban Magyarkanizsán járt, ahol természetesen megtekintette a lassan már elkészült akadémiát. A KIMBA és az itteni akadémia szeptember 1-től rajtol teljes gőzzel, s erről is faggattuk a kurátort.

– A KIMBA ideiglenes kollégiuma most készül el. Komoly túljelentkezés van, így 85 fővel indul az akadémia, fogásnemekben nagyjából egyharmad-egyharmaddal. Augusztus végén költöznek be a gyerekek, már mindenki nagyon várja az indulást. Most edzőtáborok vannak, és a beköltözés előtt több ilyen összetartás lesz. A bennlakásos akadémistákon kívül még legalább annyi gyerek lesz, aki nem lesz kollégiumban, úgyhogy nagyon jól sikerült a toborzás.

Mennyire sikerült a magyar birkózótársadalommal elfogadtatni, hogy ezentúl a KIMBA lesz a magyar birkózás központja, szentélye?

– Azt gondolom, hogy teljes sikert értünk el e tekintetben. A magyar birkózótársadalomból akárki ellátogat hozzánk, az magáénak érzi az épületet. Sokat tettünk ezért, mert volt már birkózótörténeti kiállítás, megvalósult az olimpiai bajnokok lelátója, s külsőségekben, de belső kisugárzásban is a KIMBA a magyar birkózás szentélye kíván lenni. A magyar felnőttbajnokságot már itt rendeztük meg, jellemzően vannak utánpótlásversenyek is, a Magyar Birkózószövetség elnöksége pedig itt tartja az üléseit. A magyar, ezzel együtt a Kárpát-medencei magyar birkózás is gyarapodott, mondhatjuk nyugodtan, egy szentéllyel.

A KIMBA működésében nyilván a jó eredmények a leglátványosabbak, így a kuratórium szürke eminenciásként működik a háttérben. Annak vezetőjeként milyen problémákkal kellett, kell megküzdened?

– Előttünk áll még az a feladat, hogy bekerüljünk az államilag elismert magyar sportakadémiák közé. Erre minden esélyünk megvan, mert a közelmúltban megszületett az a kormányhatározat, ami alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumával már elkezdtük a tárgyalásokat. Lesz egy beterjesztés, hogy tudjunk csatlakozni a négy elismert sportághoz. Ezt sok más sportág is szeretné elérni Magyarországon. Kurátori munkám legfőbb eleme, hogy a feltételek megteremtésében vegyek részt, valamint a gazdasági háttér biztosításában. Alapítónk, Németh Szilárd sokat tesz azért, hogy a magyar kormány ilyen kiemelten támogasson bennünket, s elmondhatom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr is magáénak érzi az akadémiánkat. Eddig akármilyen kérésünk volt a magyar kormány felé, azt támogatta. Egyszóval: megkapjuk azokat a lehetőségeket, hogy itt egy fantasztikus akadémia működjön. A többi rajtunk múlik, hogy a gyerekek helytálljanak majd a világversenyeken.

Hogy az olvasók is értsék: azért fontos a már kiemelt négy sportághoz sorakozni, mert ez tulajdonképpen egy négyéves ciklust biztosítana az adott sportágnak, az akadémiának. Ez milyen előnyöket nyújt, esetünkben a birkózásnak?

– Mindenképpen egy biztos középtávú ciklust tesz lehetővé, és el kell mondanom, hogy a vajdasági birkózóakadémia is bekerülne ebbe a rendszerbe a KIMBA-val együtt. Amikor a gazdasági feltételeket próbáljuk megteremteni, akkor mindig a kanizsai birkózóakadémiát is velünk visszük, így ami jó a KIMBA-nak, az jó a vajdasági akadémiának is. Összességében, a kiemelt sportágakhoz tartozni kiszámíthatóságot jelent, számunkra pedig egy olyan elismerést, hogy a birkózás fontos Magyarországnak, hiszen a negyedik legeredményesebb olimpiai sportág, így nagyon reméljük, hogy Tokióban jól szerepelünk, és lesz egy aranyérmünk is.

A KIMBA munkájához csatlakozott Hegedűs Csaba is, aki előtte üzemeltetett már egy birkózóakadémiát, a Mr. Tust. Hogyan látjátok, az ő személyes tapasztalata, illetve a Mr. Tus tapasztalata miben segítheti a KIMBA munkáját?

– Hegedűs Csaba a 100. olimpiai bajnokunk, nagyon nagy elánnal vetette be magát a munkába, és azt kell mondanom, hogy személye hatalmas nyereség az akadémiának. Óriási tapasztalatot halmozott már fel a több mint 40 éves birkózói és sportvezetői pályafutása során. Abban a szerencsében van részem, hogy Csabával egy irodában vagyok, egyébként meg egy városból, Sárvárról származunk. Csaba fantasztikus történeteket mesél nekem, ugyanakkor a szakmai munkában teljes mellszélességgel részt vesz, s ez egyfajta szakmai védernyőt jelent majd az akadémiánkon tevékenykedő edzőknek. Sikerült azt a generációs egységet megvalósítani, hogy vannak nagy öregjeink, tapasztalt középkorú gárda, illetve olyan fiataljaink is, akik már rendelkeznek 5–10 éves tapasztalattal. Ideális tehát az összetételünk, és Csaba irányítja majd a munkájukat.

Kívülről már teljes pompájában díszeleg a Magyarkanizsai Birkózóakadémia (Puskás Károly felvétele)

Kívülről már teljes pompájában díszeleg a Magyarkanizsai Birkózóakadémia (Puskás Károly felvétele)

Néhány szót a kanizsai akadémiáról is. Nyilván nem összehasonlítható a két rendszer, ami Magyarországon, illetve Szerbiában van, hiszen Magyarországon már sokkal előrébb jár az akadémiai rendszer, itt pedig most ismerkednek vele. A magyarkanizsai birkózóakadémiával kapcsolatban a kuratóriumnak van-e deklarált elvárása?

– Mi testvér-akadémiának tekintjük a magyarkanizsai akadémiát, a testvérekkel pedig mindent megosztunk. Itt elsősorban nem a forrásokra gondolok, bár az is nagyon fontos, hanem a szakmai tapasztalatra. Igazából magunkkal szemben is ugyanaz az elvárás, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik később az életben is megállják a helyüket, és van esélyük arra, hogy akár korosztályos, akár felnőttvilágversenyeken dobogóra tudjanak állni. Az is fontos, hogy a magyar származású gyerekek büszkék legyenek a magyarságukra. Ha küzdenek, legyen meg az összetartozás közöttünk.

A bevezetőben már vázoltuk, hogy a KIMBA megvásárolta a Csepel SC alapítói jogait gyakorló társaságot, ezzel együtt óriási sportingatlanokhoz jutott. Mennyire szolgálják majd az akadémia tevékenységét az új létesítmények?

– A Csepel Sport Clubról tudni kell, hogy 1912-ben alapították, tehát nagyon komoly hagyományai vannak, hiszen összesen 20 olimpiai bajnokot adott a magyar nemzetnek, viszont a rendszerváltás után elkezdett hanyatlani, és a 2000-es években meg is szűnt működni, csak utódegyesületek maradtak, amelyek a túlélésért küzdenek. Azt tűztük ki célul, hogy ismét kiépítsük a nagy Csepel Sport Clubot, ami esősorban a csepeliek sportolási lehetőségeit szolgálja majd. Jelen pillanatban nagyon lerobbant ez az infrastruktúra, ezt szeretnénk újraépíteni. A birkózásnak talán már megteremtettük a méltó bázisát, tehát az eredmények már nem ezen múlnak, de nyilván mindenképpen erősíti a KIMBA-t is, ha sikeresen véghez visszük ezt a projektumot.

Nyitókép: Kívülről már teljes pompájában díszeleg a Magyarkanizsai Birkózóakadémia (Puskás Károly felvétele)