2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A nem immunizáltakra összpontosítanának

Kisić Tepavčević szerint a harmadik oltásnál fontosabb a be nem oltottakkal foglalkozni

A járványhelyzet stabil, ám a koronavírus delta variánsának okán számos országban növekedni kezdett a napi esetszám – közölte Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és munkaügyi miniszter a köztársasági egészségügyi válságstáb ülése után. Szerbiában még megfelelőnek lehet minősíteni a helyzetet, bár az utóbbi egy hétben az országban is növekedni kezdett az új fertőzések száma – tette hozzá.
– A válságstáb ülésén elsősorban azzal foglalkoztunk, hogy milyen intézkedésekkel lehetne dinamikusabbá tenni az oltási folyamatot. Az országban eddig 2.642.507 polgár kapta meg a védőoltás mindkét adagját, az elsőt pedig 2 772.927-en. Különösen lesújtó, hogy a 18 és a 30 év közöttiek csupán a 17,42 százaléka oltatta be magát – fejtette ki Kisić Tepavčević, aki nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, milyen intézkedésekkel tennék dinamikusabbá az oltási folyamatot. Szerinte a legcélszerűbb azt hangsúlyozni, hogy az elmúlt hónapokban a kórházakban ápolt Covid-páciensek 99 százaléka nem kapta meg a védőoltásnak sem az első, sem a második adagját.
A miniszter megerősítette azokat a sajtóállításokat, hogy bizonyos klinikai központokban negatív PCR-tesztet kérnek a szabadságról visszatérő és nem beoltott alkalmazottaktól: „Ha az egészségügyi dolgozók nem oltatták be magukat, és hosszabb idő után térnének vissza munkahelyükre, ehhez 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR-tesztre van szükségük. Ezt az intézkedést ott alkalmazzák, ahol az indokolt."
Arra nem tudott választ adni, hogy a szerbiai egészségügyi dolgozók hány százaléka vette fel a védőoltást. Azt sem tudta megmondani, hogy a Szputnyik V szerbiai gyártásának megkezdése, június eleje óta hány adag hagyta el a Torlak Virológiai Intézetet.
A harmadik oltásra és a Sinopharm vakcinájának a hatékonyságára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: „Ha a kutatások bizonyítják is ennek indokoltságát, a harmadik oltás nem járul hozzá ahhoz, hogy a kollektív immunitás magasabb szintre emelkedjen. Ezért jelenleg nem ennek a kérdésnek a megválaszolása élvez prioritást, hanem a be nem oltottak immunizálása. Ha szükség lesz rá, az immunizáltak megkapják a harmadik adag védőoltást, amikor annak eljön az ideje."

145 új fertőzött – 3 elhunyt
A keddi járványjelentés szerint egy nap alatt 9383 koronavírustesztet végeztek el, ebből 145-nek az eredménye volt pozitív (1,5 százalék). A vizsgált egy napban 3 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7076 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,99 százalék. Kórházakban 292 Covid-pácienst kezelnek, 4-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 17 új fertőzést jegyeztek, ebből 13-at Újvidéken.