2024. április 26., péntek
PACSÉR

Mozgáskészség-fejlesztő a legkisebbeknek

A pacséri falunapi ünnepség keretében átadták a református játszóház új részlegét

Szerény ünnepséggel jegyezte hétvégén Pacsér a település napját. Szombaton a kiserdőben szervezett horgász- és főzőverseny, a Vöröskereszt jubiláló véradóinak megjutalmazása mellett vasárnap átadták rendeltetésének a református gyülekezet által működtetett, az idén megalapításának huszadik évébe lépett Csemete Játszóház mozgáskészség-fejlesztő termét. Az ünnepségen rendhagyó, szabadtéri istentiszteletet tartottak, a meghívott vendégeket és a megjelent híveket a játszóház udvarában álló diófa hűvösében köszöntötte Csányi Erzsébet lelkipásztor. Igehirdetésében a Királyok könyvéből idézett, és emlékeztetett Salamon kívánságára, aki azt kérte a Mindenhatótól, hogy különbséget tudjon tenni a jó és a gonosz között. A lelkésznő hálát adott azért is, hogy a kisújszállási kirajzást követően Pacséron immár 235 éve szolgálhatja Istent a református gyülekezet.

Hajnal Jenő és Csányi Erzsébet felavatják mozgáskészség-fejlesztő termet

Hajnal Jenő és Csányi Erzsébet felavatják mozgáskészség-fejlesztő termet

– Az idén megalapításának huszadik évébe lépett az ország első egyházi alapítású keresztyén napközije, a falunkban a kisgyermekes szülők igényeinek a hiányát pótló Csemete Játszóház. A kezdetekhez elsősorban az újvidéki székhelyű Ökumenikus Szeretetszolgálattól, valamint a szülőktől és a helyi közösségtől is kaptunk támogatást. Az azután következő években pénzügyi bizonytalanságban üzemeltünk, illetve rendkívül szerény anyagi keretek között, de a szülők biztatására igyekeztünk kitartani, fejleszteni, keresni az anyagi forrásokat. Mígnem 2017 óta a magyar kormány támogatásának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alap közvetítésével, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében stabilizálni tudtuk a működésünket, illetve fel tudtuk újítani a nyári táborunk egyik szekciójának is helyszínül szolgáló játszóház épületét. Ekkor kicseréltük az ablakokat is, a falak szigetelést kaptak, felújítottuk, új csatornával láttuk el az addigra megrongálódott tetőszerkezetet, új villanyhálózatot és költségtakarékos fűtésrendszert építettünk ki – emlékezett vissza az ünneplő gyülekezet előtt a lelkésznő, aki azt is elárulta, hogy az új részleg 2019-ben elkezdett megépítésének, kialakításának az ötletéhez Pirityiné Szabó Judittól, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetőjétől kaptak bátorítást.

– A mozgáskészség-fejlesztő terem még a múlt évben elkészült, a gyermekek már birtokba vehették, de a járványhelyzet eddig nem tette lehetővé az ünnepélyes átadását. Testnevelő szakember tanácsát kikérve rendeztük be fejlesztő elemekkel, így a játékoknak, az EU-kompatibilis bútorzatnak, illetve a berendezésnek köszönhetően folyamatos és egészséges mozgásfejlesztés történhet a játszóházban. A részleg kiépítésénél gondosan ügyeltünk az épület minőségére, a falak, a tetőzet hőszigetelésére, a fűtés korszerűségére is – mondta a lelkésznő.

A Csemete Játszóház új szobája

A Csemete Játszóház új szobája

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta a gyülekezet példamutató közösségmegtartó munkálkodását és ifjúsággondozó jelentőségét.
– Vajdaságban az MNT és a Református Keresztyén Egyház vállalta fel azt a szerepet, hogy Magyarország kormányának 2017-ben indult Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának az élére áll, óvodát épít és fejleszt, a gyermekkel foglalkozik. Több településen számos játszósarkot, játszóteret építettünk ki ennek keretében, hamarosan átadásra kerül Szabadkán az óvodánk, Maradékon pedig szintén egy református alapítású óvoda nyílik – mondta Hajnal, aki hozzátette, hogy a református egyházzal a források lekérésében és felhasználásában igyekeztek valamennyi támogatást megadni egymásnak.
– Szinte hihetetlen és felemelő a pacséri református gyülekezet húsz évvel ezelőtt megalapított Csemete Játszóházának története, ami egy kis termecskéből indult, és lépésről lépésre bővült. Példamutató intézmény azért is, mert ott tud hatékonyan helytállni, ahol az állami intézmény nem tudja naprakészen kielégíteni a közösség igényeit. Nem vetélytársként fejti ki tevékenységét, hanem hiányt pótló partnerként tud az egyházi és az úgynevezett világi intézményrendszer együttműködni – tette hozzá az MNT elnöke.

Az ünnepségen közreműködtek az idén tíz 3–5 éves korú gyermekkel foglalkozó játszóház jelen levő kis növendékei Holló Krisztina óvónő és Tóth Anikó dada vezetésével. A hálaadó istentiszteleten Komáromi Gizella szerkesztő szólt néhány szót a közelmúltban megjelent A csigatészta-készítés 30 éve a Pacséri Református Egyházközségben című könyvről.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fremond Árpád parlamenti képviselő, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese és Szabolcski Szabolcs, Pacsér helyi közösségének tanácselnöke.