2024. április 26., péntek

Ha nincs építési engedély, akkor gáz sincs!

Negyvenezren várakoznak a hálózatra csatlakoztatásra országunkban

A szolgáltatók nem csatlakoztathatják rá a gázhálózatra az épülő létesítményeket, sem azokat az épületeket, amelyeket építési engedély nélkül fejeztek be a kivitelezők – hangsúlyozták a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium válaszában, amelyet a Srbijagas Közvállalat ajánlatára fogalmaztak meg. A hazai vezető szolgáltató igazgatója, Dušan Bajatović ugyanis arra kérte a szerb kormányt, hogy találjon módot azoknak a potenciális felhasználóknak a csatlakoztatására, akik elindították a legalizációs eljárást, ám még nem kaptak végzést az ingatlan törvényesítéséről.

A Srbijagasnál 40 ezer háztartás jelentkezett arra a felhívásra, amely szerint a szolgáltató a jövőben lehetővé teszi, hogy a polgárok részletekben fizessék a hálózatra való csatlakozást – nyilatkozta a közvállalat igazgatója a Tanjugnak. Kiemelte ugyanakkor, hogy a kérelmezők csaknem fele olyan ingatlanokba szeretné bevezetni a gázt, amelyeknek a legalizációja még nem fejeződött be.

– Megoldást kellene találni a fennálló problémára. Személy szerint csak annyit tudtam tenni, hogy felhívtam a szerb kormány figyelmét arra, hogy a csatlakozást lehetővé tehetnénk azok számára, akik már átadták a kérelmet a legalizációra. Az erről szóló igazolás alapján rácsatlakoztathatnánk a szóban forgó épületet a gázhálózatra, ha módosítják az erre vonatkozó előírásokat – mondta az igazgató.

A minisztérium a válaszlevelében kiemeli, hogy a gázhálózatra való csatlakozásról egyértelműen rendelkezik a tervezésről és építésről szóló törvény. Az energiaügyi rendelkezések szerint ugyanis a szolgáltató akkor köteles rácsatlakoztatni a vevőt a hálózatra, ha a szóban forgó épület rendelkezik építési engedéllyel. A minisztérium szakemberei hangsúlyozzák, hogy a csatlakoztatás jogszerűségét megállapító törvény még csak meg sem említi azokat az épületeket, amelyek a törvényesítési eljárás alatt vannak. Így nem „csak” egy törvénymódosításról lenne szó, ahogyan azt a Srbijagas igazgatója állítja – indokolták meg döntésüket a minisztérium illetékesei.

Hozzátették: „Mindenki végezze a saját feladatát: ahogyan az állam is, a közvállalatok is kötelesek tiszteletben tartani az érvényben levő rendelkezéseket – és mindezt a polgárok érdekében. A Srbijagas igazgatója ne foglalkozzon olyan témákkal, amelyekre nincs illetékessége. Inkább azzal törődjön, hogy minél hamarabb befejezze a már megkezdett, késésben levő projektumokat, és a már legalizált épületeket csatlakoztassa a gázhálózatra” – üzenték a minisztérium illetékesei Bajatovićnak. Írásukban kiemelték, hogy ezt a problémát már megfelelően szabályozzák az érvényben levő törvények.