2024. március 19., kedd

Ünnepeld az életet!

Újvidék utcáin ismét nyüzsögnek a turisták

A jelenség már a hétvégén megkezdődött és azóta is fokozódik. Szinte mindenhol idegen nyelven társalgó fiatalokba botlunk. A világ különböző országaiból érkeztek a székvárosba azért, hogy az EXIT 2.0 vendégei lehessenek.

Európa talán legjelentősebb kulturális rendezvénye csütörtökön késő délután nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ők négy napon keresztül élhetnek a fesztivál idei jelmondatával: Ünnepeld az életet!

A megnyitó napjának délelőttjén elképesztő hosszúságú sor kígyózott az újvidéki városháza tövében. A cseh, szlovák, szlovén, török, angol, német, marokkói, horvát és sok más nemzetiségű fiatal több órán keresztül állt sorba a rettenetes kánikulában azért, hogy kiválthassák fesztiváli belépőjüket. Többen közülük már napok óta élvezik a város vendégszeretetét. A szerencséseknek sikerült panziót foglalniuk valahol a Péterváradi vár közelében, esetleg Újvidéken, a pechesebbek pedig valahol a város közelében találtak maguknak szállást.

Érkeznek az EXIT-látogatók (Ótos András felvétele)

Érkeznek az EXIT-látogatók (Ótos András felvétele)

A felfokozott igény a szállás iránt annak tudható be, hogy az idén a járványügyi előírások betartásának érdekben nem nyílt meg az EXIT-tábor. Ennek ellenére számos csoporttal találkozhattunk a városban, akik abban reménykednek, valahol mégis tábort tudnak verni az előttünk álló hétvégére.

Csütörtökön kora délután a Péterváradi vár már teljes készültségben várta a vendégeket. A szervezők lázasan dolgoztak azon, hogy a fesztivál területe minél biztonságosabban, ugyanakkor kényelmesen lehessen belépni a következő napokban. A város lakói már felkészülhettek a rendezvény hangerejére, ugyanis az elmúlt napokban többször is végeztek hangpróbákat a technikusok – a Duna-part teljes hosszában harsogott a késő éjszakában.

A hivatalos sajtóközlemények alapján a koronavírus miatt senkinek nem kell aggodalmaskodnia a rendezvényen. A fesztivál közönségének tömeges tesztelését egészségügyi szakemberek végezték az Újvidéki Vásár épületében. Összesen 4120 látogatón végezték el a koronavírustesztet, és minden eredmény negatív volt. Ezzel a lehetőséggel azok a személyek élhettek, akik nem rendelkeznek zöldigazolvánnyal.

A válságtörzs előírásával összhangban, az idei EXIT fesztivál látogatása korlátozott. Azok, akiknek zöldigazolványuk van, azaz felvették a védőoltást, előnyben részesülnek azokkal szemben, akik negatív koronavírusteszt eredményeket mutatnak fel. A szervezők hangoztatják, hogy az elővigyázatossági mérték a legfrissebb tudományos kutatásokon alapszik, állítják, hogy a fesztivál a fertőzésveszély tekintetében a legbiztonságosabb pont lesz az országban!

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A Szabadság téren tegnap délután is kígyózott a sor, a vendégek „pénztelenítési” folyamata már itt megkezdődik. A sorban állókat szórakoztató, utcai hegedűművész Beethovent és Mozartot húz a fülükbe, megjelentek a koldusok, a szemüvegárusok, a javasasszonyok és mindazok, akiknek kereseti forrását a tömeg jelenti. A fesztivál szervezői korábban azt mondták, hogy szerda estig mindenkinek át kell vennie a beléptetőcsipjét, ellenkező esetben nem szavatolhatják a részvételt. Ez persze nem történt meg, egy, a soron keresztül odakiabált kérdés egyértelműen rámutat arra, hogy miért késik a folyamat: A PCR-teszteredményemet ki kell nyomtatnom papírra, vagy elég a jegyigénylési e-mailhez mellékelnem? A beléptetési folyamat tehát az idén sokkal komplexebb, mint a korábbi években volt, természetes, hogy akadozik a rendszer.