2024. április 26., péntek

Érszűkület

Újvidék a széles sugárutak városa – ezzel a jelmondattal „reklámozta” önmagát a múlt évszázad hetvenes éveinek végén az akkori városvezetés. Ilyenfajta hirdetésre természetesen nem volt szükség, hiszen a város rohamosan fejlődött enélkül is, méghozzá úgy, hogy a fejlődés kifejezés közel sem azt fedte, amit manapság. Az akkori városbővítési elképzelések a lakókat – akkoriakat és a jövőbelieket – helyezték a tervek középpontjába, nem pedig egyes csoportok, cégek, esetenként magánszemélyek vagyonának gyarapítását.

A Felszabadulás sugárút a város legszélesebb, legforgalmasabb boulevardja, Újvidék lüktető ereként is emlegetik. Nos, a Ribnikar fivérek utca kereszteződésénél már idestova egy éve komoly érszűkület, vagy inkább trombózis lehetetleníti el a véráramlatot, pontosabban a naponta erre elhaladni szándékozó, sok tízezer ember gyalogközlekedését. Az itt lévő saroképületet, amelyben a híres Pub kocsma működött sokáig, tavaly májusban, a kijárási tilalom idején lebontották, helyére azonnal tíznél is több emeletes épületet kezdtek építeni. A Gál László utca bejáratát teljesen elzárta az építkezési kerítés, nagy kerülővel, lépcsőzéssel vagy járdán kívüli dombmászással lehet csak megközelíteni ezt az utcát a sugárút felől. A sugárút mellett húzódó, a múlt évszázad urbanistái által megfelelő szélességűre tervezett gyalogjárdát pedig az építkező cég egyszerűen lefoglalta: ott tartja az építkezéshez szükséges anyagokat, vasakat, lerakatként használja. Így valószínűleg kifizetődőbb a meló, mint minden hajnalban (amikor nincs forgalom a sugárúton) megszervezni a nyergesvontatók kirakodását.

Felvetődik a kérdés, hogy ki engedélyezte több évre a járda haszonhalmozási célból történő eltorlaszolását a belváros talán legforgalmasabb útkereszteződésén, és hogy hol tanultak azok az urbanisták, akik úgy vélik, hogy a valamikor 5 méter széles gyalogjárda helyett most majd megteszi a 49 cm is? Igen lemértük, zollstockkal, 49 cm maradt, ekkorára zsugorodott a város valamikori büszkesége! Ideiglenes jelenség, mondhatnánk, építkezés van, majd befejeződik, legyünk türelemmel. Nos, nem múlik el, mert a másik oldalon egy másik építőipari csoportosulás már egy másik épületet épít, és ugyanúgy lefoglalta a járdát. Meg két sarokkal arrébb is. Meg a párhuzamos sugárúton is... Észszerűtlen fejlődés, hosszabb távú terv nélkül, reméljük, hogy a teljes kifejlődéshez vezető útba hamarosan belefásulunk, és hogy nem fogunk idegeskedni életterünk beszűkítése miatt.