2024. március 19., kedd

Érkeznek a fesztiválozók

Kígyózó sorok a jegyátvevő pultok előtt

A Péterváradi vár falai mögött még egyelőre nem nyüzsögnek bulizók, Újvidék éjszakai életében viszont már megjelentek.
A hét eleje óta egyre több vendége van a kávézóknak, egyre több idegen nyelvű társasággal futhatunk össze a város utcáin vagy valamelyik sörözőben. Egyelőre akkora tömegről még nem beszélhetünk, mint a korábbi években, Újvidék viszont érezhetően felpezsdült a pár héttel ezelőtti állapotához képest, amikor még teljes lelki nyugalommal le sem ülhetett senki egy sört sem meginni kedvenc kocsmájában, de koncertekről is csak álmodozhatott legfeljebb.

A székvárosban a legtöbb panziót elfoglalták már hétfő este, sőt valamelyiket kétszer is kiadták. Többen is találkoztak olyan kellemetlenséggel, hogy az előre lefoglalt szobában már tartózkodott egy vendég, így a később megérkezők kénytelenek voltak jól megpakolva, leizzadva, sebesen újabb szállás után nézni. Ezekben a napokban komoly kihívás a szállásbérlés. A tapasztalat szerint észszerű áron jelenleg csak a városon kívül lehet szálláshoz jutni. Az újvidéki Strand közelében kedden délután még nem voltak sátrak felállítva, a táborozók feltehetőleg nem maradnak el, csak később érkeznek, mint azok, akik szállásban töltik ezt a néhány napot.

Azok, akik évek óta járnak a rendezvényre, azok már rájöhetettek arra, hogy az EXIT infrastrukturálisan sosem működött hibátlanul, és felkészültsége hiányos volt az időjárási viszontagságokkal szemben. Az időjárási kihívások tekintetében egyelőre az idén sem tudni, hogy mennyire lesz ellenálló a fesztivál, a jegyek átvétele miatt kialakuló sorban állás viszont csillapodik az évek előrehaladtával. A belépők átvétele hétfőn délután négy órakor kezdődött a Szabadság téren és este kilenc óráig tartott. A személyazonosságot igazoló okmányok mellett az igényelőnek szüksége volt a hivatalos koronavírusteszt eredményeket igazoló okmányra, illetve a védőoltást igazoló elismervényre. A sor már kora délután elkezdett kígyózni, és többen is órákon keresztül álltak a napon. A helyzet nem volt más az évek óta népszerűnek számító jegyátvételi helyen sem, a Péterváradi várral szemben. Újvidéken kizárólag a hagyományos belépőket lehetett átvenni, itt viszont a különleges vendégek, kiemelt jogokkal felruházott személyek, újságírók és mások, a rendezvénnyel kapcsolatban lévők vehetik át munkabérleteiket. A hétfői napot követően már reggel tíztől este nyolc óráig lehet átvenni a jegyeket mindkét helyszínen. A sorban állók száma kedd kora délutánra látványosan csökkent, majd az éjszaka közeledtével ismét fokozódott.