2024. április 26., péntek

Újabb földcsuszamlások fenyegetnek Japánban

Újabb földcsuszamlások veszélye közben folyt tovább a kutatás vasárnap az előző napi katasztrófában eltűnt húsz ember után Japánban.

A Tokiótól délnyugatra, Sizuoka prefektúra Atami városában történt földcsuszamlás után mintegy 130 olyan lakóház van, amelyet részben vagy teljesen betemetett a több napos heves esők okozta sárlavina.
Hat embert sikerült kimenteni a sár és a romok alól, és egyikük sincs életveszélyben, viszont két nőnek már csak a holttestét tudták megtalálni. A mentést - amelyben ezer tűzoltó, rendőr és katona vesz részt - az időnként újra eleredő eső nehezíti, és a hatóságok figyelmeztetnek, hogy újabb földcsuszamlásokra kell számítani a környéken másutt is, mert az időjárás nem változik meg egyhamar. Elővigyázatosságból 390 embert felszólítottak, hogy hagyja el házát. Nincs ár

A térségben egyre gyakoribb, hogy a sokévi átlagnál lényegesen több eső esik, és ennek következtében az elmúlt tíz évben 1500 kisebb-nagyobb földcsuszamlás történt. Ez kétszer annyi, mint az előző tíz évben.