2024. április 26., péntek

Sok a vízbe fulladás az elmúlt időszakban – miért?

Az országban hét személy fulladt vízbe a fürdőhelyeken az utóbbi hetekben, köztük két gyermek is. Leggyakrabban a folyók partján, csatornáknál, vagy tavaknál lévő rendezetlen strandokon történnek ezek a balesetek – írja a Szerbiai RTV.

A fürdőzők biztonságáról a fürdőhelyeken a vízimentők és orvosok gondoskodnak. Ezeken a helyeken való viselkedési szabályok ismeretesek és be is tartják őket. A rendezetlen strandokon azonban a fürdőzők magukra vannak hagyatva és csak saját felelősségükre léphetnek be a vízbe.

A Morava folyóba általában úszók fulladnak bele. Az emberek mindenekelőtt nem mérik fel jól a saját képességeiket. Akkor lépnek be a folyóba, amikor a legerősebb a víz sodrása, olyan helyeken mennek bele, ahol nem lenne szabad tartózkodniuk és az ilyen cselekedetek tragikusan végződhetnek. Ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy tartsák be a szabályokat és ne értékeljék túl a képességeiket – mondta Nikola Stojić, egy trsteniki vízimentő.

Nataša Vukomanović, a trsteniki Egészségház orvosa kihangsúlyozta a vízbe való fokozatos belépés fontosságát.

A testünk a vízhez képest túl meleg, az pedig nagyon fontos, hogy a szervezetünk ne éljen át sokkot. Ez ugyanis tragikus kimenetelű is lehet. Láthattuk, hogy számos hasonló eset történt. Leggyakrabban szívroham következhet be – magyarázta Vukomanović.

A vízbe fulladás első szakaszai során, amikor a személy még a víz felszínén van, akkor a legalkalmasabb pillanat a cselekvésre, mivel ezt követően a felszín alatt eltöltött néhány perc végzetes következményekkel járhat, még akkor is, ha a személyt sikerül kimenteni és újraéleszteni. Az ember ilyenkor súlyos agykárosodást szenvedhet. Különösen felhívom a szülők figyelmét, ugyanis a kisgyermekek esetében még kevesebb idő áll rendelkezésre, ami a víz alatt eltöltött időt illeti – mondta Stojić.