2024. április 26., péntek

Kenyérgabonából lesz elegendő

Ötven év után megújul a zentai malom – A beruházás értéke négymillió euró

Zentán, a Žitopromet malomipari vállalatban az eddigi legnagyobb beruházás vette kezdetét, leszerelik a múlt század hetvenes évei óta üzemelő gépeket, és új korszerű német berendezéseket állítanak a helyükre. Az elmúlt fél évszázadban a zentai malomban több millió tonna kenyérgabonából őröltek lisztet, és továbbra is használható állapotban van, de a magasabb minőségi követelmények és az energiahatékonyság fokozása érdekében a cégvezetés a malom teljes felújítása mellett döntött. A világon a legmodernebbnek számító német gépek beszerelése lehetővé teszi napi ötszáz tonna búza megőrlését. A beruházás értéke mintegy négymillió euró.

Mint Predrag Đurović cégvezető elmondta, a napokban megkezdték a fél évszázada működő gépek leszerelését. A malom teljes körű felújítsa három hónapot vesz igénybe, és a tervek szerint szeptember végén már megkezdődhet a próbatermelés, az idei termésű búza őrlése a vadonatúj, korszerű malomban. A három hónapos leállásra felkészült a Žitopromet, erre az időszakra tartalékokat halmoztak fel a vállalat raktáraiban, ahonnan el tudják látni liszttel a tésztagyárat, a pékséget és a kereskedelmi partnereket. Tehát a boltokban továbbra is beszerezhetők lesznek a zentai Sentella termékek.

Az árpa után a napokban megindul a kenyérgabona betakarítása is. A nyári hőségben gyorsan száradnak a kalászok, és nem lesz gond a szem nedvességtartalmával.

– A Žitopromet silóit felkészítettük a kenyérgabona zökkenőmentes átvételére, ami azt jelenti, hogy idén is készen állunk a termés biztonságos betárolására – fogalmazott Predrag Đurović cégvezető, majd így folytatta:

– A tavaszi időjárási körülmények ismeretében jó közepes búzatermésre lehet számítani vidékünkön, és ismerve a vetésterület nagyságát, arra következtethetünk, hogy nem lesz gond a szokásos évi 60 000 tonna körüli búza átvételével. Ez azt jelenti, hogy meglesz a Žitopromet nyersanyagszükséglete aratástól aratásig.

A kenyérgabona átadási és tárolási feltételei nem változtak, ezeket már jól ismerik a gabonatermesztők. Azok a mezőgazdasági termelők, akik aratás után értékesítik a termést, néhány napon belül kézhez kapják az árát, akik azonban úgy döntenek, hogy kivárnak a búza eladásával, átadhatják raktározásra, és majd később értékesítik.

– Ami a kenyérgabona felvásárlási árát illeti, a tavalyi aratás óta nagyon nagy ingadozásoknak lehettünk a szemtanúi. A mezőgazdasági termények, a kukorica, a napraforgó és a búza ára jelentősen megdrágult az elmúlt egy év során. Pillanatnyilag nem tudjuk, hogyan alakul az új búza ára, amit számos tényező befolyásol. A környező országokban is viszonylag jó termés ígérkezik. A kínálat és kereslet mellett számos egyéb tényező is befolyásolja a gabona tőzsdei árának alakulását. A tavalyi aratás után emelkedett a búza ára, volt olyan időszak, amikor egy kiló búzáért 25 dinárt is megadtak, ezzel szemben a liszt nagykereskedelmi ára alig módosult. A malomban előállított termékek ára nem tudta követni a gabona árát, amikor a búza ára 25 dinár volt, az általunk előállított liszt ára 26–27 dinár között mozgott. A komoly nehézségek ellenére a Žitopromet sikeres gazdasági évet zárt – mondta Predrag Đurović cégvezető.