2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Reggeli ébredések és esti lefekvések interaktív térképe és más ínyencségek

Négy évvel ezelőtt Kaliforniában létrehozták a Videojátékok történelme Alapítványt (Video Game History Foundation), ami a videojátékipar által kibocsájtott termékeket, illetve az ezek fejlesztéséről szóló dokumentumokat, reklámanyagokat hivatott gondozni és bemutatni. A különböző játékok keletkezéséről és fogadtatásáról az oldal szerkesztői blogokban írnak, amelyek úgyszintén elolvashatóak az oldalon.

***

Chris Woodwort amerikai irodalmár elsősorban gyermekeknek és felnőtteknek szánt, könnyen érthető tudományos könyveiről ismert, de a könyveinek írása során szerzett tapasztalatai alapján indította el a www.explainthatstuff.com internetes oldalt is, amelyen négyszáz, könnyen érthető cikkben írja le a különböző tudományokkal, találmányokkal stb. kapcsolatos dolgokat. Az oldalon található cikkek között enciklopédiai formában, kereséssel, idővonal formájában, vagy véletlenszerűen is böngészhetünk.

***

A népszerű játékkockagyár, a LEGO, 12 évvel ezelőtt kezdte el először a Csillagok háborúja tematikájú játékok gyártását. A cég illetékesei már akkor tisztában voltak azzal, hogy előbb-utóbb mekkora kalamajkát is okozhat a franchise alapján legyártott játékaik sokasága, és ezért létrehozták a Holo-brick archives (www.holobrickarchive.com) honlapot, amelyen a vásárlók eligazodhattak a cég által forgalomba bocsájtott termékek között, de ezt gyorsan le is lőtték. Most a LEGO termékek és a Csillagok háborúja rajongói saját erejükből feltámasztották ezt az adatbázist, és azóta folyamatosan frissítik és gyarapítják.

***

Andy Braning a Cambridge-i Egyetem vegytan professzora három dolgot szeret az életben: a vegytant, az infografikákat és a szójátékokat. Ő indította el, és a mai napig is folyamatosan frissíti a Compound Interest (www.compoundchem.com) honlapot, amelyen érdekes cikkekben és infografikákkal magyarázza el azokat a vegytani összetevőket, amelyekkel nap-mint nap találkozunk.

***

Manapság már szinte minden alapján lehet interaktív térképet készíteni. Katherine Yang gondolt egyet, és a Föld lakosságának az internet, közösségi hálók, üzenőszoftverek általi összekapcsoltságát tükrözve készítette el saját interaktív térképét (www.wakingandsleeping.glitch.me), amelyen azt ellenőrizhetjük le, hogy a Twitteren keresztül, valós időben mennyien kívántak másoknak jó reggelt vagy jó éjszakát, nagyjából letükrözve azt is, hogy a bolygónkon hol ébrednek fel éppen az emberek, illetve hogy hol készülnek lefeküdni.