2024. április 26., péntek

Szerbia az energetikai átállás nyertese lehet

Szerbia és a Nyugat-Balkán sikeresen követheti az EU tagállamait az energetikai átállás során, nyertesként léphet ki ebből a folyamatból, amennyiben különböző kiinduló pozíciókat tartanak tiszteletben, reális célokat és dinamikát határoznak meg, valamint megfelelő pénzügyi támogatást nyújt az EU, nyilatkozta Zorana Mihajlović bányászati ​​és energiaügyi miniszter.

A Fair Transition nevű online fórumon tartott beszédében Mihajlović elmondta, az elmúlt tíz évet, valamint a következő időszakot az energia- és a bányászati ​​ágazatban lévő jelentős változások jellemzik, amelyek után semmi sem lesz ugyanaz, mint korábban.

Szerbia 2020 novemberében, Szófiában elfogadta az Európai Zöld Megállapodást, és megkezdte az energetikai átállás stratégiai és beruházási keretének létrehozását, amely magában foglalja a nemzetközi normáknak megfelelő új szabályozás elfogadását, mondta a tárcavezető.

Hozzátette, hogy az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások területén törvényeket fogadtak el áprilisban.

Elmondása szerint az energetikára és a bányászatra vonatkozó törvényeket is megváltoztatták, amelyek a korábban elfogadott éghajlatváltozási törvénnyel új, a polgárok és a befektetők számára kedvezőbb jogi keretet biztosítottak, összehangolva az uniós szabályozással és a párizsi klímaegyezménnyel.

„Megkezdtük a 2040-ig tartó időszakra vonatkozó nemzeti energia- és éghajlat-politikai terv kidolgozását, valamint egy új energiafejlesztési stratégia kidolgozását, amelyeket várhatóan az év végéig elfogadunk" – mondta.