2024. április 26., péntek

Villámló csapás

Tömeges hadgyakorlatot tartottak a hétvégén, 11 vadászgép bombázott

Szabad fordításban Villámló csapás (Munjeviti udar 2021) gyűjtőnéven tartottak átfogó hadgyakorlatot a hétvégén a Pešter-fennsíkon. Az éles lőszer használatával lebonyolított, taktikai hadügyesség-bemutatót Aleksandar Vučić államfő is végignézte.

A Szerb Katonaság legkülönbözőbb alakulatai hatékony egybefogással mutatták be ütőerejüket, ez elmúlt évtizedekben nem szerveztek ennél tömegesebb és átfogóbb, ilyen jellegű hadgyakorlatat a térségben. – Ma itt vannak velünk a Košara hősei is, közülük heten montenegróiak, nekik is köszönetet mondunk, amiért eljöttek – mondta az elnök üdvözlőbeszédének elején. Bejelentette, hogy katonaság erőmutatói a következő kilenc hónapban lenyűgöző mértékben fognak növekedni, szerinte a hadsereg ereje egyben az állam erejét is mérvadóan reprezentálja. A katonaság erőteljes fejlesztését ugyanis csak egy jól működő, erős gazdaság képes pénzelni. Miután bejelentette a további, állami beruházásokat a hadseregfejlesztés terén, emlékeztetett arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy bárkit is fenyegetni akarunk: – Ez nem érdekel bennünket, mint ahogy a fegyveres konfliktusok és a háborúzás sem. Érdekünkben áll viszont az, hogy minden pillanatban megvédhessük népünket és országunkat! Ennél semmi sem fontosabb, nemes és szép törekvés ez – mondta az elnök.

A hadgyakorlatot különösen sikeresnek ítélte meg, az elnök és a jelenlevők tegnap először láthatták az égen, bevetésen a 11 új, MiG29-es vadászgépet. Közülük 8 levegő-föld rakétákkal lőtte a kijelölt célpontokat, a másik három pedig nagy, 110 km hatótávolságú radarok segítségével koordinálta az akciót. Ez elnök szerint Szerbia légierejének, pontosabban a vadászgépek jelentett ütőerő szintje most olyan magas, mint amilyen sosem volt.  A gyakorlatban négy G4-es vadászgép is részt vett, összesen 25 repülőgép volt a levegőben. Néhány évvel ezelőtt sokkal kevesebb, és sokkal „gyengébb” vadászgépeink voltak, mint most. – Most a távvezérlésű, pilóta nélküli repülőgépek fejlesztésén kell dolgoznunk, ezekből már rendeltünk, s a jövőben is ezt fogjuk tenni – jelentette be az Vučić elnök.

A gyakorlaton jelen volt a KFOR parancsnoka is, aki szerint a Szerb Katonaság és a KFOR együttműködése elengedhetetlen!