2024. április 26., péntek

Szerbia listavezető a fegyvertartás tekintetében

Szerbia – Montenegróval együtt – az első helyen áll a száz lakosra jutó fegyver-birtoklás tekintetében az európai országok listáján, írja a 021.rs hírportál.

A World population review idei felmérése alapján Szerbiában és Montenegróban 100 lakosra 39 lőfegyver jut.

„Ötven évvel ezelőttig szinte minden háznál volt fegyver, főleg Montenegróban, de Szerbiában is. Ez egyfajta hagyomány volt, egy háborús történelem maradványa, amelyet hagyományok útján továbbvisznek a családok" – mondta Žarko Trebješanin pszichológus a szerb Euronewsnak.

Zoran Dragišić egyetemi tanár szerint nagyon sok trófeafegyver maradt Szerbiában a háborúkból.

„Különleges kulturális hozzáállással rendelkezünk a fegyverekkel kapcsolatban, nemcsak Szerbiában, hanem az egész Balkánon. Másrészt Szerbiában nagyszámú vadász él” – mondta Dragišić.

 A kutatás során felhasznált adatok törvényesen bejegyzett fegyverekre vonatkoznak, és szinte lehetetlen adatokat szerezni arról, hogy hány illegális fegyver van forgalomban Szerbiában. Dragišić rámutatott, hogy a becslések különböznek és jelentősen eltérnek, egyesek szerint Szerbiában több mint egymillió illegális fegyver található.

Trebješanin úgy véli, hogy az 1990-es évek háborúi az egyik oka annak, hogy a polgárok ma úgy döntenek, törvényesen birtokolnak fegyvereket. Rámutatott a „balkáni mentalitásra", amelyet ezek a háborúk is befolyásoltak.