2024. április 26., péntek

A kisvállalkozók építik a gazdaságot

A tartományi gazdasági titkárság az idén 300 millió dinárral támogatta a mikro-, kis- és közepes vállalkozókat – Újabb kiírások várhatók

A koronavírus-járvány utáni időszakban felértékelődött a kisvállalkozók jelentősége a gazdaság újraindulásában és a munkahelyek létrehozásában, de a megélhetés javításában is kulcsfontosságú szerepet kapnak – hangsúlyozták tegnap a Fókuszban a kis- és közepes vállalatok elnevezésű tanácskozáson, amelyet a Vajdasági Gazdasági Kamara, az Európai Vállalkozó Hálózat, illetve az EU Info Point újvidéki részlege szervezett meg. Az eseményt a mikro-, kis- és közepes vállalatok világnapja alkalmából tartották meg. Az ENSZ három évvel ezelőtti döntése értelmében ugyanis június 27-én a kisvállalkozók jelentőségére hívják fel a figyelmet világszerte.

A FEJLŐDÉS KULCSA A KISVÁLLALKOZÓK KEZÉBEN VAN

A világ legfejlettebb országaiban a dolgozók 65 százalékát a kis- és közepes vállalatok alkalmazzák, de Olaszországban ez az arány eléri a 80 százalékot is. Vajdaságban csaknen 29 ezer gazdasági személyt jegyeznek: ezek 85 százaléka mikrovállalkozó, a kisvállalatok a regisztráltak 13 százalékát, a közepes vállalatok viszont a gazdasági személyek 2,5 százalékát teszik ki. A nagy vállalatok közé viszont csak a bejegyzettek 0,6 százaléka sorolható – nyomatékosította a kisvállalatok jelentőségét Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke, aki házigazdaként is köszöntötte az egybegyűlteket.

– A mikro-, kis- és közepes vállalatok hatalmas potenciállal rendelkeznek, ami a munkahelyek megteremtését illeti. A foglalkoztatás növelésének lehetőségét nyújtják, innovatív megoldásokkal szolgálnak, és növelik a versenyképességet. A kisvállalatok rugalmasságára épül a gazdasági fejlődés. A szektor erejét a gazdasági kamara és a tartományi vezetőség is felismerte, és folyamatosan támogatjuk törekvéseiket. A cél ugyanis az, hogy fejlesztések tekintetében megközelítsük Európa vezető országait – mondta a gazdasági kamara elnöke.

A kitűzött célhoz vezető úton a tartományban tevékenykedő vállalatokat az Európai Vállalkozó Hálózat is támogatja, amely a világ 60 országában működtet kirendeltségeket. A hálózatban több mint 3000 szakember segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozókat abban, hogy sikeresen működjenek. Külön segítséget nyújtanak azoknak, akik nemzetközi szintre emelnék a tevékenységüket – ismertette a hálózat munkáját Marija Stanču Mirosavljev. Az EU Info Point újvidéki részlegének képviselője ugyanakkor felszólította a vajdasági vállalkozókat, hogy ötleteikkel és problémáikkal keressék fel a Szerbiában működő hat kirendeltségük egyikét.

TÁMOGATNI KELL A FEJLESZTÉSEKET!

A mikro-, kis- és közepes vállalkozásokra külön fókuszál a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság is – mondta Nenad Ivanišević tartományi titkár.

– A titkárság költségvetése az idén 66 százalékkal növekedett a múlt évhez viszonyítva. Ennek köszönhetően már az év első felében 300 millió dináros támogatást tudtunk nyújtani a vajdasági mikro- és kisvállalkozóknak. Ebből 120 millió dináros segítséget kapott az idegenforgalmi ágazat, a többit pedig a vállalkozók befektetéseinek támogatására fordítottuk. A sikeresen pályázók új gépezeteket és felszerelést vásároltak, de lehetőséget biztosítottunk az alapanyagok beszerzésére is. A kiírás szükségességét alátámasztja, hogy több mint 2 ezren jelentkeztek a pályázatra: a kisvállalkozóknak csaknem 2 milliárd dinárra lett volna szükségük az elképzeléseik megvalósításához. Ez azt bizonyítja, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalatok azok, amelyeknek sikerült túlélni a koronavírus-járvány gazdasági következményeit, ma is jól dolgoznak, és további fejlesztésekben gondolkodnak.

Ivanišević kiemelte, hogy a kisvállalkozók fennmaradását és törekvéseit az új munkahelyek létesítésének, illetve az önfoglalkoztatásnak a támogatásával is segítik: a pályázat révén 200 új munkahely nyílhat meg az idén. A gazdasági titkár ugyanakkor bejelentette, hogy július folyamán újabb pályázatot írnak ki, amely által a régi és hagyományos mesterségeket ápoló mikrovállalkozókat támogatnák. A nyár végéig külön kiírást jelentetnek meg a női vállalkozók számára is – ígérte a titkár a mikro-, kis- és közepes vállalatok világnapjára szervezett tanácskozáson. Az eseményt az érdeklődők a gazdasági kamara YouTube-csatornáján is követhették.