2024. április 26., péntek

Szép Vajdaság

A legszebb tablóképek

A középiskola végén több döntést is meg kell hozniuk a végzős diákoknak, legyen szó akár arról, hogy továbbtanulnak-e vagy sem, ha igen, akkor azt itthon vagy külföldön tegyék-e, és még sorolhatnánk a rengeteg kérdést. Minden végzős diáknak fontos, hogy az elmúlt négy vagy három évet megfelelően lezárja, hogy továbblépjen élete következő szakaszába. Az érettségi, a ballagás és a bankett mellett sokak számára fontos a szép tablókép is, éppen ezért a Szép Vajdaság legutóbbi körében a végzősök fotóira tudtak szavazni az olvasók. Ezúttal három nyeremény volt, amelyet Berkesel biztosított.

Nyolcadikban nem volt tablóképe, a középiskola végén viszont egy igazán jó fotó készült Móra Krisztináról, aki a szabadkai zeneiskolában végzett orgona szakon. Mint mondta, sokan fényképezkedtek a zeneiskolában a hangszerükkel, de ezek általában azok voltak, akiknek kisebb, mozdítható hangszerük volt, mint a gitár, vagy valamilyen fúvós hangszer.

– Az osztálytársaim fotóstúdióba mentek, az orgona viszont egy kevésbé mozdítható hangszer, ezért megkértem a fotóst, hogy jöjjön el az iskolába. Ez egy különlegesebb alkalom volt, nem szoktam sokat fényképezkedni, és még nem volt olyan alakom, hogy készítettek volna rólam olyan képet, amelyen a hangszerem is szerepel, ez tehát remek lehetőség volt. A hangszertanulást zongorával kezdtem, majd áttértem az orgonára. Különleges hangszer, nem elég csak a kezekre figyelni, vannak pedálok is és több manuális beállítás létezik. Nagyon megtetszett a hangszer, szerelem volt első látásra, ezért is választottam.

Krisztina tervei szerint itthon szeretne tovább tanulni, méghozzá Szabadkán, a tanítóképzőn, bár megfordult a fejében az is, hogy Magyarországra megy pszichológia szakra, mivel nagyon szeretne tanár lenni, de a zenélést semmiért sem hagyná abba.

A Svetozar Marković Gimnázium volt diákja, Vegyelek Dóra nem döntötte az általános iskola után, mi szeretne lenni, ezért iratkozott gimnáziumba. Újvidéken a Mezőgazdasági Egyetem növényvédelmi szakán szeretne tovább tanulni.

– Az egész családunk mezőgazdasággal foglalkozik, ebben nőttem fel. Szerettem apukámmal a határba járni, nézni a földjeinket, és úgy gondoltam, ez áll hozzám a legközelebb. A pályázatra pedig azért jelentkeztem, mert mindenki megdicsérte a tablóképem, és a családommal, mikor láttuk a hirdetést, úgy gondoltuk, érdemes lenne beküldeni a képem. Újvidéken fényképezkedtünk, és mivel tizenegyen voltunk az osztályban, bőven akadt mindenkire idő, talán ez is közrejátszott, hogy jól sikerültek a képek.

Mint mondta, mivel Szerbiában szeretne élni, ezért is döntött az itthon tanulás mellett. Bár gondolkodott magyarországi egyetemen is, de mivel ott magyarul sajátítaná el az ismeretanyagot, ezért bölcsebb döntésnek gondolta, ha Szerbiában folytatja a tanulmányait.

A fotópályázat harmadik nyertese, Kihut Nikita az Április 7-e Egészségügyi Iskola ballagó diákja, aki fogászati asszisztens szakon tanult, most viszont az egyetemmel más irányban folytatná tanulmányait.

– A testnevelési egyetemre szeretnék beiratkozni itt, Szerbiában. Szerencsére, a nyelv nem fog akadályt jelenteni. Eleinte a középiskolában nehéz volt, de gyorsan elsajátítottam. A tablóképem jól sikerült, ezért neveztem be a Szép Vajdaság pályázatára. Nagyon szeretek fényképezkedni, és tetszett az ötlet, hogy beküldjem a tablóképem, a családom is erre biztatott, és örültem, hogy nyertem. A nyereményem, ami egy Berkesel női táska volt, a napokban kaptam meg és nagyon tetszik.

Nikita kifejtette továbbá, hogy a középiskola nyitottá tette és megszerettette vele Szerbiát, ezért is döntött úgy, hogy Újvidéken folytatná a tanulmányait.

A Szép Vajdaság fotópályázat hamarosan folytatódik, a fotózás szerelmesei tehát tartsák készenlétben a kamerájukat, mert sohasem lehet tudni, mikor jön el egy megörökíteni való pillanat.

A fotókon a nyertes lányok láthatóak a nyereményeikkel (egy-egy Berkesel táskával).