2024. április 26., péntek

Történelmet írt földrajzból

Német Kristóf bronzérmes lett az Európai Földrajzi Olimpián – A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója a szerbiai csapat tagjaként vett részt a nemzetközi versenyen

A csantavéri Német Kristóf, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium társadalomtudományi szakának harmadik osztályos tanulója egyéniben bronzérmes lett az Európai Földrajzi Olimpián. A több fordulós versenyt online szervezték meg a hétvégén, június 18-a és 20-a között. Eredetileg Törökország adott volna otthont a megmérettetésnek. Német Kristóf egy kilencfős csapat tagjaként képviselte Szerbiát a nemzetközi megmérettetésen. Felkészítő tanára Petkovics Márta volt. A nemzetközi szintű versenyen 14 ország 144 versenyzője vett részt.

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, a szabadkai gimnázium tanulója második helyezést ért el a Szerbiai Földrajzi Olimpián, és innen jutott tovább az Európai Földrajzi Olimpiára.

– Ez egy komplex tudást igénylő verseny, hiszen nemcsak a földrajztudásra volt szükség, hanem a többi tantárgyra is, például történelemre, illetve művészettörténetre. A verseny angolul folyt, így a nyelvtudásra is szükség volt. Látszik, hogy Kristóf a gimnázium három éve alatt beért. Amellett, hogy rendkívül okos, művelt és intelligens diák, nagyon szorgalmas is, hiszen hónapokon át kitartóan készült a versenyre. Ezt látja odahaza is, mivel a szülei is ilyenek. Ennek köszönhetően még motiváltabbá vált, és rengeteget tanult a versenyre. Egyébként színkitűnő tanuló, és kiemelkedik a társadalomtudományokból is. Magyar nyelv és irodalomból nagyon jó versenyző, szavalóversenyekre is jár, az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyen is rendszeresen részt vesz. Tavaly a határon túliak kategóriában harmadik lett. Többször díjazott volt a KMV-n, és emelett történelemből is kiváló – mondta el lapunknak Petkovics Márta.

Mint hozzátette, a szerbiai szervezők korábban egyszer sem fordították le a Szerbai Földrajz Olimpia tesztjeit magyar nyelvre. Az idén Vicsek Annamária oktatásügyi államtitkár közreműködésével sikerült elérni mindezt, és a szervezők a tartományi oktatási titkárság segítségével fordíttatták le azokat. Ennek köszönhetően esély mutatkozott arra, hogy egy magyar anyanyelvű diák is jó eredményt érjen el. 

Német Kristóf elmesélte, hogy autodidakta módon és a tanárnő segítségével készült fel a nemzetközi megmérettetésre. A korábbiakhoz hasonlóan több tankönyvből tanult. Mivel angoltudására is szükség volt, ezért egy vizuális szótárból és különféle oktatóvideókból is sikerült tudást merítenie.

– A csapatfeladatunk egy plakát elkészítése volt. Ezt a többi szerbiai versenyzővel közösen készítettem el. A poszter-prezentációknál mindegyik ország jól teljesített. A zsűri nem értékelte szigorúan ezeket a munkákat. Az Európai Földrajzi Olimpián az egyéni versenyen volt a hangsúly. A verseny hasonló a Szerbiai Földrajz Olimpiához. Az első napon írtuk meg a multimediális tesztet. Számomra ez volt a legnehezebb, mivel sok témakörbe belekérdeztek. Az volt a gond, hogy húsz perc alatt kellett megoldanunk negyven kérdést, tehát nem sok lehetőségünk volt a gondolkodásra. A gyakorlati résznél térképrészleteket és műholdfelvételeket osztottak meg egy szerbiai kis településről. Elemezni kellett azokat, és különféle számításokat kellett végezni. A következő nap az írásbeli teszt várt ránk. Nekem ez tetszett a legjobban, hiszen nagyobb esély volt a pontgyűjtésre. Grafikonokat, térképeket kellett elemezni, és néhány definíciót is kértek – mondta el lapunknak Német Kristóf.

Mint hozzátette, az online versenyen minden résztvevő a saját iskolájából jelentkezett be. Nem lehetett semmilyen segédeszköz a diákoknál, és csak kétnyelvű szótárt, vonalzót, számológépet használhattak.

– Nagyon örülök a bronzéremnek. Nem is tudom mihez hasonlítani az egészet, mert még soha nem voltam ilyen helyzetben. Nagyon hálás vagyok a tanárnőnek, a szüleimnek, hiszen egy támogató közeg van mögöttem. A Jóistennek is hálás vagyok azért, hogy egy ilyen tehetséget adott nekem, és ezt tudom kamatoztatni – emelte ki Német Kristóf.