2024. április 26., péntek

Össztűz a pedofilellenes törvény ellen

Már a tegnapi német–magyar meccs stadionjának szivárványos díszkivilágítása kapcsán támadt vita is érzékeltette, hogy a német és más európai vezetők nem fogják szó nélkül hagyni a nemrég elfogadott magyar pedofilellenes törvény állítólagos LMBT-jogokat sértő rendelkezését. A vita kirobbanására az alkalmat az általános uniós ügyekért felelős miniszterek Luxembourgban zajló keddi ülése adta meg. Tegnapi reagálásával Ursula von der Leyen és Angela Merkel is további olajat öntött a tűzre.

Sophie Wilnmes, a belga külügyminisztérium internetes oldalán kedden jelentette meg a hírt, hogy tizenhárom európai uniós tagország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a magyar parlament olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek – szerintük – hátrányosan megkülönböztetik a szexuális kisebbségekhez tartozókat, és a gyermekek védelme ürügyén sértik a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot. Tájékoztatása szerint Belgium mellett Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország csatlakozott a nyilatkozathoz.
Wilmes, aki az általános uniós ügyekért felelős miniszterek Luxembourgban zajló ülésén vesz részt, kijelentette: mivel az új magyar jogszabályok aláássák Európa alapvető értékeit, a Benelux-országok mint a szexuális kisebbségek jogainak hagyományos védelmezői, felvetették a kérdést a tanácsülésen. Az Európai Unió értékei nem választhatók szabadon – tette hozzá.
„Kollektív felelősségünk az összes uniós állampolgár jogainak védelme, ezért kötelességünk felszólalni és reagálni, ha ezeket a jogokat és értékeket aláássák. Kötelességünk azt is elmondani partnereinknek, amikor mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy rossz útra tértek" – fogalmazott.

CSAK AZ NEM ÉRTI, AKI NEM AKARJA
A bejelentésre elsőként az ülésen részt vevő magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit reagált.
Varga Judit: a gyermekek fejlődésének háborítatlan biztosítása az elsődleges kötelesség.
„Magyarország úgy gondolja, hogy a családok védelme, a gyermekek fejlődésének és az egyéni életút háborítatlanságának biztosítása elsődleges kötelességünk" – jelentette ki a szakminiszterek tanácsülését követően.
Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a gyermekek nevelésének jogát nem lehet kivenni a családok kezéből, nem szabad átadni lobbicsoportok befolyásának. A nemrégiben elfogadott pedofilellenes törvény szövegét csak az nem érti, aki nem akarja – húzta alá.
„Sajnálatos, hogy Európát liberális gőzhenger tartja nyomás alatt" – fogalmazott.
Azok a viták, amelyek jogi, politikai köntösbe bújtatva olyan ideológiai nézetkülönbségekről szólnak, mint például a migrációról, a családról, a vallásról, a nemzeti identitásról alkotott vélemény, sohasem fognak nyugvópontra jutni. Ezek a viták ugyanis két világ harcát jelenítik meg – mondta az igazságügyi miniszter.
Azzal összefüggésben, hogy tizenhárom európai uniós tagország aggodalmának adott hangot a magyar pedofilellenes törvénymódosítással kapcsolatban, Varga Judit kijelentette: a nyilatkozat azon számos korábbi deklarációk sorába illeszkedik, amelyek kellő alapossággal végzett vizsgálat nélkül jelentik ki bizonyos magyar intézkedésekről, hogy azok ellentétesek az uniós joggal.

JOGSÉRTÉST ÉRZÉKELNEK
Amint arra számítani lehetett, kedden este Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja is megszólalt az ügyben.
„Olyan Európában hiszünk, amely elfogadja a sokszínűséget, és amely nem rejti el azt a gyermekek elől" – jelentette ki. A magyar pedofilellenes jogszabállyal összefüggésben kijelentette: a véleménynyilvánítás szabadságát védeni kell, és senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexuális irányultsága miatt.
„A számos aggodalomra okot adó magyar ügyet érintően az Európai Bizottság azon a véleményen van: a magyar hatóságok részéről nincs látható törekvés arra, hogy megvédjék az európai értékeket. Az uniós bizottság kész a párbeszédre Magyarországgal a vitás jogi ügyek rendezése érdekében, mint ahogy kész minden rendelkezésére álló eszközt használni akkor, ha azt szükségesnek látja"– emelte ki.
Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a magyar törvény szembemegy-e az uniós szabályozással – közölte a uniós biztos.
Tegnap az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is véleményt nyilvánított.
„Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy biztosítsa az európai uniós állampolgárok jogainak tiszteletben tartását, bárkik is legyenek azok, akárhol is éljenek az EU-n belül" – jelentette ki. Más témájú sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva a bizottsági elnök kijelentette: a tervezet szégyenletes, mert egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján. Ezáltal az alapvető uniós értékek megsértését is jelenti – tette hozzá.
„Olyan Európai Unióban hiszek, amely elfogadja a sokszínűséget (...), ahol azok lehetünk, akik vagyunk, és azt szerethetjük, akit csak akarunk" – fogalmazott.
Angela Merkel is színvallásra kényszerült tegnap, melynek során helytelennek nevezte az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos új magyar jogszabályt. A német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag) az azonnali kérdések és válaszok órájában a pártjától, a jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője azon kérdésére, hogy támogatja-e a Magyarország szuverenitását megtámadó Európai Bizottság fellépését a törvény ügyében, elmondta, hogy helytelennek tartja a jogszabályt.
Kijelentette: „Nem fér össze a politikáról alkotott elképzelésemmel, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát ugyan engedélyezik, de korlátozzák a felvilágosítást róla."

VÉDI A GYERMEKEK ÉS A SZÜLŐK JOGAIT
Ursula von der Leyen kritikájára Orbán Viktor miniszterelnök reagált.
„Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" – írta nyilatkozatában a kormányfő.
Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert a magyar törvény az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikk, 3. bekezdésén nyugszik. A charta e rendelkezése értelmében a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani.
A magyar miniszterelnök hozzátette: a bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert elfogulatlan vizsgálat nélkül tesz közzé elfogult, politikai véleményt.