2024. április 26., péntek

Dačić: Koszovó kérdésének megoldása békés, és kompromisszumokon alapul

Ivica Dačić, a képviselőház elnöke kijelentette, hogy Szerbiának nincs teljes fennhatósága Pristina felett, de ugyanúgy Pristinának sincs teljes fennhatósága Észak-Koszovóban és csak a háború lenne az egyetlen módja, hogy ez megváltozzon – írja az N1 hírportál.
Hogy ez megváltozzon az egyik, vagy a másik irányban, hogy Belgrád teljes fennhatóságot nyerjen Pristina felett, vagy Pristina kiterjessze fennhatóságát Észak-Koszovóra, ez csak háború által lehetséges. Ezt elkerülendő az egyedüli reális, békés és politikai megoldást a kompromisszum jelenti – mondta Dačić.
Ez a kompromisszum elfogadhatatlan a másik oldal számára, mivel úgy gondolja, hogy majd valaki tálcán kínálja fel nekik, mint ahogy a NATO bombák által ajándékozták számukra a Koszovó feletti részleges fennhatóságot – jelentette ki Dačić.
Véleménye szerint két hozzáállás létezik, az egyik a megadó, amellyel ki lehet mondani, hogy minden elveszett, míg a másik irreális, amely azt mondja, hogy Koszovó továbbra is Szerbia része, mintha semmi sem történt volna.
Pristina azon kijelentéseire reagálva, miszerint Aleksandar Vučić elnök nem ajánlott fel megoldást, Dačić elmondta, hogy Szerbia megoldást kínál fel, de az nem elfogadható az albánok számára és a nemzetközi közösség egy részének sem.
A vörös vonal számunkra Koszovó függetlenségének elismerése, ez a számunkra nem jöhet szóba. Amit beszélünk, az nem elfogadható Pristina számára, a nemzetközi közösség pedig nem helyez nyomást Pristinára, hogy kompromisszumot kössön – mondta a képviselőház elnöke.
Jelenleg tart a moratórium minden lobbizásunkra, ennek vonatkoznia kellene a másik oldalra is. De rendben van, a moratórium szeptemberben lejár és akkor majd meglátjuk. Készen állunk, hogy folytassuk tovább – mondta Dačić.