2024. április 20., szombat

A személyi szám védi a bejegyzett tulajdont

Kinek kell a kataszterhez fordulnia, és az mennyi pénzbe kerül?

Milyen zavart és kellemetlenségeket okozhat az, ha a kataszteri bejegyzésben nem szerepel a tulajdonos személyi száma? Kinek kell a kataszteri tolóablakhoz fordulnia, annak ellenére, hogy a nevére bejegyzett ingatlan van, és ez mennyibe fog kerülni?

Gyakran előfordul ugyanis, hogy az azonos keresztnevű vagy vezetéknevű polgárokat, vagy azokat, akik neve szüleikével is megegyezik, a kataszterben különféle ingatlanok tulajdonosaként tartanak nyilván. Ezzel félreértésre, de visszaélésre is lehetőséget ad, de még az is megeshet, hogy valaki jelzálogot vesz fel valaki más ingatlanára.

A személyi szám védi az ingatlant, mondják a kataszterben, az polgárok pedig gyorsan és egyszerűen megtudhatják, hogy be van-e jegyezve az ingatlan. A kataszterben csaknem 19 millió telket tartanak nyilván, több mint 800 ezer jelzáloggal terhelt ingatlant jegyeznek. Ezért fontos ellenőrizni, hogy be van-e adva az azonosító szám.

„Aki a portálon keresztül megállapítja, hogy nincs személyi azonosító száma, kérelmet nyújthat be az kataszterben beolvasott vagy fénymásolt igazolvánnyal. A regisztrációs díj 550 dinár" – mondja Mitar Trbović, a kataszter illetékese.

A törvény szerint minden tulajdonlapnak tartalmaznia kell a tulajdonos személyazonosító számát.