2024. április 26., péntek
SZABADKA SZÖKŐKÚTJAI ÉS CSOBOGÓI (2.)

Korsók

Szabadka köztéri szobrait bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri szökőkútjait, csobogóit és emlékkútjait mutatjuk be. Közterületeink ezen díszei mellett nap mint nap elmegyünk, nyaranta enyhülést is biztosítanak számunkra, de a történetüket nem feltétlenül ismerjük.
A három korsót formáló csobogó a Városháza előtti park Strosmayer utca felőli oldalán található. A kis szökőkút körül padok vannak, valamint fák biztosítanak árnyékot. Így a Korsók környéke sűrűn látogatott, ahogy a csobogónál is gyakran keresnek felfrissülést a járókelők. A kútszobor Kalmár Magdaléna neves keramikus alkotása.
Kalmár Magdaléna, Tóth néven, 1936. június 8-án született Kopácson. A zentai gimnáziumban érettségizett, a szabadkai tanítóképzőben szerzett diplomát, majd az újvidéki tanárképző főiskolát is elvégezte. Verbászon tanítónőként, több szabadkai iskolában képzőművészet szakos tanárként dolgozott. 1961-ben részt vett a kishegyesi kerámia-művésztelep munkájában, ott ismerkedett meg a kerámia technológiájával. Készített használati tárgyakat kerámiából, faliképeket, térplasztikákat. Kalmár Ferenc szabadkai szobrászművésszel való házasságkötése után kezdett szobrászattal is foglalkozni. 1976-tól szabadfoglalkozású művészként tevékenykedett. Kalmár Magdaléna a Magyar Szó 1981. június 3-ai számában megjelent interjújában így vallott az őt ért hatásokról.
– Hogy kezdődött?... A szálak a gyermekkorba nyúlnak vissza, sokat voltam egyedül, szemlélődtem, megfigyeltem a formákat, emlékszem, nagymamámnál a búboskemencére, vele szemben aludtam, mennyit elnézegettem!... Aztán Szabadkán az iskolában, Szilágyitól, Almásától tanultam, később megismertem Kalmár Ferencet, aki aztán a férjem lett. Megtanultam a forma megbecsülését – mondta a keramikus.


Kalmár Magdaléna szintén ebben az interjúban felsorolta az őt foglalkoztató témákat is.
– Engem elsősorban három témakör foglalkoztat: az állatok, a lovak, a madarak, alakjuk, mozdulatuk megannyi lehetőséget kínál a művészi megformálásra; aztán itt vannak az ablakok, no, hát engem magával ragadtak azok a szecessziós parasztablakok, ezekben a motívumokban is nagy kifejezési lehetőséget látok; itt vannak aztán a korsók, a vizeskorsók, ezek végigkísérik az emberiség fejlődését –sorolta a képzőművész.
Kalmár Magdaléna Korsók című kútszobra 1985-ben került Szabadka főterére, és azóta is város központjának dísze, amely remekül illeszkedik a város szecessziós hangulatához. A három korsót formáló szobor bronzból készült, amely beton alapzatra került. A három korsó egyike függőlegesen áll és virágminták díszítik, a másik kettő pedig oldalra van dőlve. A három korsó szája szolgál a víz kilövellésére, de általában csak a függőlegesen állóból csobog a víz. Az alapzatra rá van vésve Kalmár Magdaléna aláírása, amely már csak halványan olvasható. Kalmár Magdaléna 2013. július 22-én hunyt el Szabadkán.