2024. április 26., péntek

Ma kezdődik a kisérettségi

A nyolcadikosok az anyanyelvi teszt feladataival kezdik a záróvizsgát

A szerbiai nyolcadikosok záróvizsgája ma veszi kezdetét. A diákokra délelőtt 9 és 11 óra között az anyanyelvi teszt feladatai várnak, ezek megoldására két óra áll a rendelkezésükre. A húsz feladatból álló teszten 13 pontot lehet összegyűjteni. A kisérettségi több mint 68 ezer tanulót érint. Branko Ružić oktatásügyi miniszter a záróvizsga megszervezésével kapcsolatban elmondta, azokban az iskolákban, ahol ötven vagy kevesebb nyolcadikos van, a diákok a tornateremben vagy a díszteremben írják meg a teszteket a felügyelőtanárok jelenlétében. Azokban az intézményekben, amelyekben ötvennél több végzős van, egy-egy tanteremben legfeljebb tizenkét tanuló és két felügyelőtanár lehet.

A tárcavezető szerint a közös cél, hogy a lehető legjobban szervezzék meg a záróvizsgát. Mint kiemelte, nem szabad hibázni, és nem történhetnek mulasztások, amelyek bármilyen módon veszélyeztetik az egész folyamatot. A miniszter azt is elmondta, hogy felkészültek erre a lehetőségre is, és több tervet is kidolgoztak, ám nem szeretné, hogy ha sor kerülne bármelyik alkalmazására. Branko Ružić korábban azt nyilatkozta, hogy a visszaéléseket szigorúan fogják szankcionálni, hiszen eljárást fognak indítani az esetleges elkövetők ellen, és megbüntetik őket. A felelősség az iskolaigazgatókat és a tanárokat terheli majd. Mint hangsúlyozta, jelenleg minden feltétel és előfeltétel adott ahhoz, hogy a kisérettségi zökkenőmentesen valósuljon meg.

Az oktatásügyi miniszter szerint a záróvizsga feladatai könnyebbek, mint az áprilisi próbatesztek voltak.

– A kérdések az oktatási folyamatnak megfelelően, az iskolában követett program alapján vannak felépítve. Több úgynevezett zárt típusú kérdést tartalmaznak, amelyeknél a diákok több válaszlehetőség közül választhatnak. A kisérettségi tesztek biztosan könnyebbek leszek, mint amilyenek az április 9-én és 10-én írott próbatesztek voltak, mivel az a célunk, hogy a diákok ne izguljanak, és nyugodtabban tudjanak záróvizsgázni. Meggyőződésem, hogy elegendő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy bejussanak a kívánt szakra – nyilatkozta Branko Ružić.

Holnap a nyolcadikosokra a matematika, pénteken pedig a kombinált teszt feladatai várnak. A diákok matematikából 13, míg a kombinált teszten 14 pontot gyűjthetnek össze. A kisérettségin összesen 40 pontot lehet összegyűjteni, ebből 13-13-at anyanyelvből és matematikából, 14-et pedig a kombinált teszten. Egy tanuló maximum 100 pontot gyűjthet össze a kisérettségi és az év végi átlageredmények összpontszáma alapján. Az általános iskolák június 27-én teszik közzé a kisérettségi vizsga előzetes eredményét. A végleges eredmények pedig július 2-án lesznek elérhetőek.