2024. április 26., péntek

Brnabić: Büszkén fogom bemutatni mindazt, amit Szerbia véghezvitt

Ana Brnabić kormányfő elmondta, hogy az EU csatlakozást elősegítő Kormányközi Konferencia komoly és pozitív jel, úgy a reformfolyamatok, mint az ország európa felé vezető útja szempontja terén is – írja a Vajdasági RTV.
Brnabić kormányfő Luxemburgba érkezését követően bejelentette, hogy az EU intézményeinek, valamint a tagországok hivatalos személyeinek is bemutatja mindazt, amit a szerb kormány tett az elmúlt néhány hónapban. Ez elsősorban a jog uralma területén mutatkozott meg, de azt is bemutatja, hogy az ország már felkészültebb legkevesebb két klaszter megnyitásához.
– Remélem, hogy nyíltan és őszintén beszélgetünk majd a tagállamok képviselőivel, az Európai Bizottságal és az EU diplomáciájának vezetőjével is. Ezek során megállapítjuk majd, hogy pontosan mit is kell tenni, hogy még pozitívabb jeleket kapjunk az EU és a tagállamok részéről, ez pedig reményeim szerint legkevesebb két klaszter megnyitását fogja eredményezni az év végéig – jelentette ki Brnabić.
A kormányfő elmondta, hogy az EU hivatalos személyeivel való tárgyalások során a legfőbb hangsúlyt az első klaszterre helyezik majd, amely az alapvető jogokat és értékeket foglalja magába, ahol Szerbia minden fejezetet megnyitott.
Tudom, hogy Szerbia milyen lépéseket tett meg és milyeneket tesz nap mint nap és garantálhatom, hogy egy ország sem tett többet Szerbiánál a joguralom terén az elmúlt hónapokban. Büszke vagyok mindarra amit, és ahogyan elértünk – mondta Brnabić.
A Horvátország által Szerbiával szembeni kifogásokkal kapcsolatosan, amelyek a háborús bűnöket és a hágai törvényszékkel való együttműködést érintik, a kormányfő elmondta, hogy az EU-ban már többször látható volt, hogy a kétoldalú kérdéseket áttörhetetlen falként állítják be az integrációs folyamatok útján és kihangsúlyozta, hogy ezt az unió hiányosságának tekinti és nem mint európai értéket.
Hozzátette, hogy Szerbia a kétoldalú kérdésekre őszintén és reformokkal fog válaszolni, majd kiemelte, hogy az ország a bűncselekmények és bűnözők megbüntetése terén sokkal többet tett másoknál a régióban.