2024. április 26., péntek

Tartalékosan is nyertek a belgák

Miután a továbbjutásuk már biztos és a csoportelsőségük is elég valószínű volt az utolsó forduló előtt, Belgium már nem adott bele mindent a Finnország elleni találkozón, ami inkább az ellenfél számára volt fontos. Roberto Martinez szövetségi kapitány olyannyira átforgatta a csapatot, hogy az előző, dánok elleni találkozóhoz képest csak a kapus Thibaut Courtois, valamint Jason Denayer és Romelu Lukaku maradt a kezdőben.

Mindazonáltal így is szinte a mérkőzés egésze alatt a belgák voltak a nyomásgyakorlók, a finnek első kaput eltaláló lövésére a 62. percig kellett várni. Ekkor még gólnélküli volt az állás, mert noha Kevin De Bruyne, Eden Hazard és Jeremy Doku is eresztett el komoly kísérleteket, Lukáš Hrádecký mindig hárított, Lukaku szabályosnak tűnő gólját pedig a videóbíró érvénytelenítette egy csak pár centiméteren múló les miatt.

Végül egy furcsa jelenetsorral tört meg a jég a belgák számára. Egy szöglet után Thomas Vermaelen fejelt a kapufára, onnan pedig olyan szerencsétlenül pattant vissza a labda, hogy az érte nyúló kapus bal kezéről a gólvonalon belülre esett – újabb öngólt könyveltek el ezzel az Eb-n, és vezetést szereztek a belgák. Nem sokkal később Lukakunak egy pontos passz utáni lefordulásból érvényes találatot is sikerült lőnie, így végül Belgium 2:0-ra nyert Finnország ellen és kilenc ponttal jutott be a nyolcaddöntőbe. A csoport második helyén jobb gólkülönbségükkel az oroszokat 4:1-re legyőző dánok végeztek, a finnek pedig három pontjukkal még reménykedhetnek, hogy a csoportharmadikak között becsúsznak a következő fordulóba.

Szentpétervár: Finnország–Belgium 0:2 (0:0)

Gazprom Arena, vezette: Felix Brych (német). Gólszerzők: Hrádecký (öngól) a 74. és Lukaku a 81. percben.