2024. április 26., péntek

Bűzlő állattetemek Csantavér közelében

A Verbászi Ökológiai Mozgalom az aggódó polgárok kérése alapján bejelentette a Nagyfény-Csantavér közötti útszakasz mellett található rendezetlen állattemetőt – írja a 021.rs hírportál. A szervezet tájékoztatása szerint a jelölt telken egy nyílt konténer található, melynek közvetlen közelében több tíz elhullott sertéstetem hever.

A helyi közösség és a csantavéri kommunális közvállalat illetékeseivel való beszélgetésből arra következtetünk, hogy nem tudják sikeresen kezelni ezt a problémát – írják a szervezet közleményében. Kiemelik, hogy több alkalommal is próbálták felhívni a felügyelősség és Szabadka város más illetékes szerveinek a figyelmét a területre, de idáig sikertelenül.

Kihangsúlyozták, hogy az állattemetőbe a környező településekről is odaszállítják az elhullott tetemeket, sőt még Zentáról is. A tetemeknek már nincs is hova árkokat ásni, amely egyébként is egy végső megoldás, és az előírásoknak sem felelnek meg.

A mozgalom értesülése szerint a konténer környékén több mint ötven állattetem hever, amelyek ismeretlen okokból hullottak el. Az elviselhetetlen bűz miatt a bejelentőnk nem tudott közelebb jutni, hogy jobb fényképeket készíthessen – áll a közleményben. Ugyanitt hangsúlyozzák, hogy az időnkénti tisztogatások, amelyeket a felügyelőség ír elő, csak elodázzák a problémát néhány napra.

Véleményünk szerint a fertőzés kockázata az említett terület szélesebb környékén is aggasztóan magas. „ A szabadkai vezetőség láthatóan felületesen kezeli a problémát, ezért úgy véljük, hogy teljes felelősség terheli őket a fertőzésveszélyért, illetve mindazokért a következményekért, amelyek megjelenhetnek, vagy már jelen is vannak az élővilág és az emberek egészségében. Alapvetően azt gondoljuk, hogy a hosszú éveken át tartó, nem megfelelően eltemetett állattetemek már károsították a termőföldeket és lehetséges, hogy a talajvizet is” – figyelmeztet a szervezet.