2024. április 26., péntek
F CSOPORT

Nem bírt el a magyar válogatottal a vb-győztes!

A zentai Nemanja Nikolić is pályára lépett a magyar válogatottban

Magyarország labdarúgó-válogatottja az Eb F csoportjának első meccsén egészen a hajráig tartotta magát az Eb- és NL-címvédő Portugália ellen, a végén mégis háromgólos vereséget szenvedtek Marco Rossi fiai. A halálcsoportban a második összecsapás sem ígérkezett könnyebbnek, hiszen a világbajnok franciák látogattak a telt házas Puskás Arénába. A Didier Deschamps irányította válogatottnak nemcsak a kezdő tizenegye, hanem az egész kerete világsztárokkal telített. A szombat délutáni találkozón a Griezmann–Benzema–Mbappé triumvirátus mellett még a rekkenő hőség is nehezítette Magyarország dolgát. A meccs első tíz percében semmi jele nem volt annak, hogy a magyar válogatott megszeppent volna Franciaországtól: a hazaiak több szabadrúgást és szögletet is elvégezhettek. Nagyjából negyedóra játék után aztán Mbappéék fokozatosan átvették az irányítást: a francia labdabirtoklással együtt a helyzetek is megérkeztek. Gulácsi rövid időn belül kétszer is megmutatta, hogy miért a Bundesliga egyik legjobb csapatában, a Leipzigban véd, mert két nagy bravúrt is bemutatott. 25 perc után ivószünet következett, mindeközben pedig Szalai Ádámnak kellett elhagynia a pályát egy ütközés után. Helyére a zentai Nemanja Nikolić érkezett. Az első félidő hajrájáig Franciaország sorra dolgozta ki a lehetőségeket, de sem Mbappé, sem Benzema nem vette be a magyarok kapuját. A félidő hajrájában aztán jött a meglepetés: Fiola egy remek kiugratás után a jobb alsóba gurította a labdát, ezzel előnyhöz juttatta a magyar csapatot! 

A fordulás után a franciák megpróbáltak egy fokozattal magasabba kapcsolni, de Nikolićék sem hagyták magukat, sőt! A magyarok, ahányszor csak eljutottak az ellenfél támadóharmadáig, mindig veszélyesek tudtak lenni. Sajnálatos módon a 66. percben egy nagy védelmi hiba után Griezmann közelről a hálóba vágta a labdát, s kiegyenlített. A vb-győztes gárda Dembélé, Tolisso és Giroud pályára küldésével igyekezett még lendületesebbé tenni játékát, erre reagálva Marco Rossi is cserélt: Kleinheisler helyett a védekezőbb felfogású Lovrencsics futott a zöld gyepszőnyegre. A lefújásig már nem változott az eredmény, Gulácsi mindvégig résen volt, így Magyarország megszerezte első pontját az idei Eb-n, s még van esélye továbbjutni a kvartettből!

Budapest: Magyarország–Franciaország 1:1 (1:0)

Puskás Aréna, 67 000 néző, vezette: Michael Oliver (angol). Gólszerzők: Fiola a 47., Griezmann a 66. percben.

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics, 84.), Nagy, Schäfer (Cseri, 75.), Fiola – Szalai Á. (Nikolić, 26.), Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (Tolisso, 76.), Kante, Rabiot (Dembélé, 57., Lemar, 87.) – Griezmann – Benzema (Giroud, 76.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

A zentai Nemanja Nikolićtyal napilapunk az Eb előtt interjút készített, ITT olvashatják!