2024. április 26., péntek

A fiumeiek előadása nyitotta meg a fesztivált

A 66. Sterija Játékok színházi szemlét Svetozar Cvetković, háromszoros Sterija-díjas színművész telt ház előtt indította útjára

A legnagyobb hazai színházi szemlén, amely június 18-án vette kezdetét, három kategóriában összesen 15 előadást élvezhet a közönség dr. Milivoj Mlađenović teatrológus-drámaíró válogatásában.

A nyitóelőadáson az Ivan pl. Zajc zeneszerzőről elnevezett fiumei (Rijeka) Horvát Nemzeti Színház társulata mutatkozott be a Gospođa ministarka (A miniszter felesége) c. komédiával.

Szerzője Branislav Nušić, aki a 20. század során Jugoszláviában az egyik leggyakrabban játszott színpadi szerző volt, az 1940-es évekig magyarországi, majd a vajdasági magyar színpadokon is sikerrel mutatták be vígjátékait. A miniszter felesége (1931) című, a hatalomhoz és a pénzhez ragaszkodó kispolgárságot kigúnyoló komédiáját a belgrádi Tatjana Mandić Rigonat adaptálta és sikeresen állította színpadra.

Telt ház a Sterija Játékokon (Ótos András felvétele)

Telt ház a Sterija Játékokon (Ótos András felvétele)

A rijekai bemutatón 2020. szeptember 18-án a címszerep ragyogó alakításával Olivera Baljak színművésznő 40 éves művészi karrierjét ünnepelte a Horvát Nemzeti Színházban. A politikus feleségének története, akinek máról holnapra magáévá kell tennie az „előkelő társadalom” viselkedési mintáit és életmódját, miután férje miniszterelnök lesz a kormányban, szinte szinonimájává vált a társadalmi ranglétrán való hirtelen emelkedésnek. Nušić vígjátékban a minden kort megkísértő hatalomszeretetet pellengérezi ki. A rendező, Tatjana Mandić Rigonat szerint a nevetés ezt nem irtja ki, de rombolóan leleplezi. A Sterija Játékok nyitóelőadásán jót derült a közönség. Ljiljana Mrkić egyetemi tanárnőnek köszönhetően a horvát társulat a darabot Nušić pazar szerb nyelvén tudta eljátszani.

A fesztiváli közönség június 26-áig megtekintheti Szarajevó, Eszék, Tuzla, Zágráb, Banja Luka, Fiume (Rijeka), Belgrád, Szabadka, Újvidék, Novi Pazar, Šabac, Gračanica színházainak produkcióit. Urbán András rendező szerzői projektumát, a Csókos Asszony Lovagjait, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház adja elő kedden. A Második Színpad nevű off-program keretében csütörtökön A nézés költészete c. produkciót – Urbán András koncepciója alapján és rendezésében – szintén a Kosztolányi Dezső Színház társulata mutatja be.