2024. április 26., péntek
XXXVIII. NŐI EB

A szerb lányok éremért utaztak

Ma veszi kezdetét Spanyolországban és Franciaországban a 38. női kosárlabda-Európa-bajnokság. A torna menete szerint a csoportelsők közvetlenül a negyeddöntőbe, míg a második és harmadik helyezettek a nyolcaddöntőbe jutnak. A viadal ugyanakkor a jövő évi vb selejtezőjének is számít, hiszen az első hat gárda jogot szerezhet annak a tornának a kvalifikációjára.

A B kvartettben szereplő szerb lányok először ma 18 órakor lépnek pályára Valenciában Olaszország ellen. Marina Maljković lányainak a továbbjutás alapelvárás, tekintve, hogy a két évvel ezelőtti, részben hazai lebonyolítású seregszemlén bronzérmes helyen futottak be. A csapat egyértelműen éremesélyesnek számít, a legvérmesebb remények akár a 2015-ös elsőség megismétléséről is szólhatnak.

Az Eb csoportbeosztása, A csoport: Spanyolország, Svédország, Fehéroroszország, Szlovákia. B csoport: Szerbia, Olaszország, Montenegró, Görögország. C csoport: Belgium, Szlovénia, Törökország, Bosznia-Hercegovina. D csoport: Franciaország, Oroszország, Csehország, Horvátország.

NBA

Durant varázslata döntött

Szenzációs mérkőzéssel segítette győzelemre (114:108) csapatát Kevin Durant, a Brooklyn szupersztárja a Milwaukee elleni főcsoport-elődöntő ötödik meccsén. A nagyágyú 49 pontot pakolt fel a kijelzőre, 17 lepattanót és 10 gólpasszt is jegyzett, amivel impozáns tripla duplát ért el, ráadásul védekezésben 3 labdaszerzése és 2 blokkja is volt. Durant a találkozó minden egyes másodpercén pályán volt – erre legutóbb 2018-ban LeBron James mutatott példát playoffmeccsen –, és teljesítményét az is nagyban növeli, hogy legfontosabb társai közül Kyrie Irving sérülés miatt pihent, James Harden pedig szemmel láthatóan nem százszázalékos állapotban volt a parketten.

NBA, főcsoport-elődöntő, kelet: Brooklyn–Milwaukee 114:108 (a sorozatban 3:2).

FÉRFIVÁLOGATOTT

Jokić nem lesz a keretben

Nem lesz ott Szerbia férfiválogatottjának keretében Nikola Jokić. Az NBA-ben frissen MVP-nek választott zombori nyilatkozata szerint a nyáron hosszabb pihenőre van szüksége a megterhelő szezont követően, ugyanakkor NBA-csapatának, a Denvernek a szakvezetősége is erre a döntésre kényszeríti. Szerbia a június végén induló olimpiai pótselejtezőn lesz érdekelt. A belgrádi kvalifikációs csoportban még a Fülöp-szigetek és a Dominikai Köztársaság szerepel, Igor Kokoškov legénysége számára az első két hely egyike jelentené a továbbjutást a selejtező elődöntőjébe. A másik belgrádi csoportban Olaszország, Szenegál és Puerto Rico küzd majd az első két helyért. A szerb fővárosban a torna győzteséé lesz az egyetlen tokiói kvóta.