2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megnyitják az összes határátkelőt

Az egészségügyi szakértők kitartanak amellett, hogy őszre ismét fellángolhat a járvány

Szerdán hatályba léptek az egészségügyi válságstáb javasolta járványügyi enyhítések, amelyek alapján egyebek mellett 500 személy részvételével lehet rendezvényt szervezni, a sportrendezvényeken nézők is részt vehetnek, valamint tovább tarthatnak nyitva a kiskereskedések és a vendéglátóhelyek. Azóta, hogy a válságstáb az enyhítések javasolása mellett döntött, több egészségügyi és járványügyi szakértő is abbéli aggodalmának adott hangot, hogy elsősorban a nem megfelelő átoltottsági arány miatt ismét növekszik majd a fertőzöttek száma. Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatójának elmondása szerint a járványhelyzet jelenleg jó, ezt szemlélteti az is, hogy ebben az intézményben jelenleg 75 beteget gyógykezelnek. Mint azt az SZRTV-nek nyilatkozva hozzátette, azt is tudni kell, hogy ezek a mutatók relatívak, azaz nagyon gyorsan megváltozhatnak, ezért fontos, hogy például zárt helyiségben továbbra is mindenki viselje a védőmaszkot. A batajnicai Covid-kórházban gyógykezelt páciensek egyike sem vette fel a koronavírus elleni védőoltást – hangsúlyozta az intézményvezető, arra kérve a polgárokat, hogy oltassák be magukat.
Az N1 tv-nek nyilatkozó Milanko Šekler virológus és Dejan Žujović tüdőgyógyász attól tart, hogy a nyári lazaság újabb járványhullámot generál, legkésőbb ősszel. Šekler szerint az is megkérdőjelezhető, hogy az enyhítések bejelentésekor mire helyezték a hangsúlyt.
– Zárt térben és szabadban is 500 személy gyülekezhet, a sportlétesítmények 50, illetve 30 százalékos kapacitással fogadhatnak szurkolókat, a vendéglátóhelyeken szólhat a zene és még sorolhatnám mindazt, amit új lehetőségként bejelentettek. Értékelésem szerint a továbbra is érvényes korlátozások aspektusából kellett volna tájékoztatni a polgárokat az új szabályokról, például azt hangsúlyozva, hogy zárt helyiségben továbbra is csak fele annyian lehetnek jelen, mint egyébként. A vírus nem azért terjed, mert valamelyik létesítmény tovább tart nyitva, vagy egy adott helyiségben többen tartózkodnak, hanem azért, mert az emberek nem viselik a védőmaszkot és nem tartják be a javasolt távolságot – magyarázta Šekler.
Žujović álláspontja az, hogy a 39 százalékos átoltottsági arány túlságosan alacsony, még akkor is, ha emellett figyelembe vesszük a korábban megfertőzötteket. A lakosság egy jelentős része továbbra is vírushordozó lehet, emelte ki Žujović.
– Šekler és én nem vagyunk valamiféle gonosz nénikék, akik a legszívesebben bebörtönöznék a szerbiaiakat. Azt is tudjuk, hogy a kórházak, amelyek „kikölcsönözték" a Covid-kórházaknak egészségügyi dolgozóikat, most tájékoztatták őket, hogy szabadságukat szeptember 1-jig használhatják ki, azt követően nem mehetnek szabadságra. Vagyis a szakma már készül az újabb járványhullámra. Egy évvel ezelőtt háromszor jobb volt a járványhelyzet, de tudjuk, hogy mi történt ősszel – fogalmazott Žujović.
A szerdai járványjelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 9187 koronavírustesztet végeztek el, ebből 135 eredménye volt pozitív (1,5 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 5 Covid-páciens hunyt el, 6985 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban országszerte 388 Covid-pácienst gyógykezelnek, 16-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 14 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken egyet sem.

Teljes átjárhatóság a magyar országhatáron
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a tartományi képviselőház ülésének szünetében és Facebook-bejegyzésben is megerősítette, hogy június 23-án, azaz szerdán, megnyílik az összes, eddig nem működő határátkelő a szerb–magyar határvonalon.

Pásztor István a tartományi képviselőházban erősítette meg a határátkelők megnyitásáról szóló információkat (Ótos András felvétele)

Pásztor István a tartományi képviselőházban erősítette meg a határátkelők megnyitásáról szóló információkat (Ótos András felvétele)

– Szerda reggel 7 órakor megnyílnak a Horgos 2–Röszke 2, továbbá a Rábé–Kübekháza, valamint a Haraszti (Rastina)–Bácsszentgyörgy átkelőhelyek. Ezek a megszokott nyitvatartási rend szerint működnek majd. Nagy öröm ez mindannyiunk számára, az élet a normális kerékvágásba terelésének újabb, nagy megerősítése. Köszönöm mindenki türelmét, a döntéshozók megértését és nyitottságát. Csak megértéssel, kitartással, munkával és közös erőfeszítéssel tehetjük jobbá a mindennapjainkat – fogalmazott Pásztor István.