2024. április 26., péntek
ÉDENKERT A TÁLBAN

Zamatos turmixszal indítjuk a napot

Terítéken a kivi

Valóságos energiabomba a könnyen elkészíthető kivis zöld turmix: biztosítja napi rost-, vitamin- és ásványi anyag bevitelünket és jó kedvünket. Nemcsak az emésztésre van hatással, hanem az immunrendszerünkre is, segít a fertőzések, a nátha és más betegségek leküzdésében.
Nálunk egész évben beszerezhető Dél-Kína magas B-, C- és K-vitamin-tartalmú nemzeti gyümölcse, a kivi. Természetes antioxidánsokat, makro- és nyomelemeket tartalmaz. Csodálatosan javítja a magukat egészségesnek tartó emberek és a lábadozó betegek állapotát. A tojás alakú, kívül barna, szőrös héjú, belül zöld vagy barnás színű kivi – alma, banán, sárgarépa, méz, fokhagyma, fodormentalevél, zöldsaláta, spenót, szezámmag, görögdinnyemag (a nyáron szárítottam meg, üvegdobozban tárolom)... kombinálásával remek reggeli, de a nap bármelyik szakában is elfogyasztható. A magas vérnyomásban szenvedőknek napi 3 darabot ajánlanak a szakemberek ebből a szerénynek látszó értékes gyümölcsből.
Magam is tapasztalom a kivis turmixok jótékony hatását, amióta nemcsak magamnak, hanem 91 éves, ágyban fekvő, nyeléssel küszködő édesapámnak ötlöm ki és készítem a finomságokat. Az alábbi recepteket felnőtt személyre állítottam össze – én nem szeretek éhezni, sok energiára van szükségem. Amikor a magamnak turmixolt mennyiséget gyermeknek vagy betegnek szánom, akkor két adagra osztom. Az egyiket elkészítése után azonnal kínálom, a másik részét a következő étkezésig kis, műanyag dobozban tárolom hűtőszekrényben. Mivel élvezettel készítem a turmixokat és a salátákat, és magam is élvezettel fogyasztom, meggyőződtem róla, hogy ezzel a nem hőkezelt, nyers növényi táplálkozással bőven biztosítom gyermeknek is, betegnek is mindazt, amire szükség van. A Lilla-tál hozzávalóit, ha turmixoljuk, akkor pépes formában gyermek és idős, fekvő beteg is el tudja könnyen fogyasztani, önállóan, vagy ha mi etetjük. Ez vonatkozik minden más receptemre is.

RECEPTEK

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Lilla-tál
Hozzávalók (egy személy ízletes reggelijéhez): 1 alma, 1 narancs, 1 sárgarépa, 2 kivi, kevéske fodormenta, 7 zöldsalátalevél, 2 gerezd fokhagyma, ½ citrom, 1 ek. szezámmag, 1 ek. mazsola, ½ dl víz.
Elkészítése: A mazsolán és a szezámmagon kívül alaposan megmossuk szódabikarbónás vízben a hozzávalókat, majd átöblítjük, lecsurgatjuk. Mindent héjastól (a kivit is), magostól vékonyra-apróra felszeletelünk, csak a fokhagymagerezdeket tisztítjuk meg a vékony hártyától. Robotgépbe tesszük a felszeletelt alma felét, a narancs felét, valamint a sárgarépát, a fokhagymát, fodormentát, szezámmagot, a 2 kivit és a ½ citromot, amelyből kinyomkodtuk a magokat, és annyi összecsipkedett salátalevelet, amennyi belefér a robotgépbe. Hozzáöntjük a vizet. Amikor a gépre rácsavarjuk a fedelet, megfordítjuk, összerázzuk a benne levőket, és pépesítjük. A nagy üvegtál aljára rakjuk az apróra vágott almaszeleteket, ráöntjük a finom pudingszerűséget. A kimaradt, összetépkedett salátalevelekkel és a kimaradt narancsszeletkékkel díszítjük a finomságot, mazsolával megszórjuk, kávéskanállal kanalazzuk.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Mihály-mix
Hozzávalók (egy személy részére): 2 narancs, 5 kivi, 3-4 zöldsalátalevél vagy egy marék reteklevél, 2 ek. extra szűz olívaolaj, ½ dl víz.
Elkészítése: Alaposan megmossuk a hozzávalókat szódabikarbónás vízben, leöblítjük, leszűrjük. Héjastól összevágjuk a gyümölcsöket, a kivit is (csak a két végét távolítjuk el). Kinyomkodjuk a magokat a narancsból (egy szeletet hagyunk díszítésre). Összetépkedjük a salátát (ollóval összevágjuk a reteklevelet). Mindezt víz hozzáadásával robotgépben pépesítjük. Félliteres magas pohárba öntjük a desszertnek beillő, erőt adó finomságot, amelyet a vékony narancskarikával díszítve hosszú kanállal fogyasztunk.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Léna-mix
Hozzávalók (reggelire szánt vagy edzés előtti adaghoz egy személy részére): 1 kivi, 1 narancs, 1 kis marék apróra összevágott fejes káposzta, ½ marék reteklevél, 3 levél vagy 1 kk. szárított mángold, 1 szál medvehagyma vagy 1 kis lila hagyma, 2 ek. extra szűz olívaolaj vagy 7 szem nyers mandula, 1 dl víz; a díszítéshez: kevés lila káposzta és 1 ek. mazsola.
Elkészítése: Alaposan megmossuk, lecsurgatjuk a gyümölcs- és zöldségféléket. Robotgépbe tesszük a héjastól felszeletelt kivit és narancsot, a fejes káposztát, a mandulát vagy olívaolajat, a reteklevelet, a mángoldot, az összevágott lila hagymát vagy medvehagymát, vizet adunk hozzá, és pépesítjük. A csészébe öntött sűrű adagot kevéske lila káposztával és mazsolával gazdagon megszórjuk.