2024. április 26., péntek

Az ember ára produkció négyszeresen díjazott

Boris Liješević rendező díjat kapott

Négy díjjal tüntették ki Az ember ára (Upotreba čoveka ) című produkciót az užicei színházi fesztiválon. Az előadást Aleksandar Tišma regénye alapján Boris Liješević rendező állította színpadra a Novi tvrđava teatar Polgári Egyesület, az Újvidéki Színház, a Budvai Grad teatar és a Szarajevói East-West Központ közös produkciójaként.

A Svetozar Rapajić rendező, Dragana Varagić színésznő és Janko Ljumović producer összetételű zsűri Boris Liješevićnek Az ember ára (Upotreba čoveka ) és Az olvasó (Čitač) c. előadásokért ítélte oda a rendezői díjat, azzal az indoklással, hogy „ezekben a produkciókban a rendező sikeresen ötvözte az expresszionizmus egykori eszközeit a modern színpadi nyelvvel“.

Željko Piškorić érdemelte ki a legjobb díszlettervező, Marina Sremac pedig a legjobb jelmeztervező díjat.

A legjobb fiatal színésznek járó elismerést és a Politika napilap Avdo Mujčinović díját Aljoš Đidić kapta, aki „nagyszerű színészi energiával és precíz eszközökkel sikeresen alakította az általa megformált különböző karaktereket“.

Az ember ára c. előadást az érdeklődő közönség a tavalyi évben Čortanovcin, a 7. Új Várszínházi Fesztiválon láthatta, amelyen a bírálóbizottság a legjobb női szerepért járó díjat Elor Eminának ítélte oda Vera Kroner szerepéért. Az előadással azután sikerrel vendégszerepeltek Budván, Szarajevóban, Nišben, Šabacon, legutóbb pedig Szabadkán láthatta ezt a produkciót a közönség. Az előadás várhatóan a következő évadtól az Újvidéki Színház állandó repertoárjára kerül.