2024. április 26., péntek

Újra asztalhoz ültek a kártyások

Fuxbajnokságot tartottak Tiszaszentmiklóson

Az észak-bánáti Tiszaszentmiklóson egy olyan különleges kártyajáték dívik, amelyet szűkebb pátriánkban más területeken nem ismernek, ez a furcsa nevű játék a fux, amelynek nagy hagyományai vannak ebben kis faluban. Főleg az idősebbek űzik a fuxot, amelyet magyar kártyával játszanak. A hagyományos kártyajáték népszerűsítése érdekében a Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület hat éve szervezi meg a fuxbajnokságot Tiszaszentmiklóson. Általában februárban, a farsangi időszakban bonyolítják le, de idén a Covid-19-vírusjárvány terjedése nyomán bevezetett gyülekezési korlátozások miatt az elmúlt hét végén, június 13-án bonyolították le.

Folyik a fuxbajnokság a vadászotthonban

Folyik a fuxbajnokság a vadászotthonban

A nagy csatát hozó fuxbajnokságra idén 11 kéttagú csapat nevezett be, köztük zömében azok ültek asztalhoz, akik már a korábbi években is vállalták a megmérettetést.
A tiszaszentmiklósi vadászotthonban lebonyolított kártyabajnokságot idén a Josip Češljar–Andrija Šalbot kettős nyerte meg, akik ezért a teljesítményért megkapták a bajnokság serlegét. Második helyen a Lénárt János és Pero Urbanek duó végzett. A harmadik helyen, ugyanúgy, mint tavaly, a Szabácsi házaspár, János és Zsuzsanna végzett, akik korábban már voltak fuxbajnokok.

A fuxbajnokság célja megmozgatni, összehozni a falu lakosságát, valamint hogy a fiatalabb generációk is megismerjék és megszeressék ezt az érdekes kártyajátékot. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megőrizni a csak a falura jellemző különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzátartozik a népi kultúrához és a helyi szokásokhoz.