2024. április 26., péntek

„Ideje lenne, hogy a futball döntéshozói foglalkozzanak ezzel a sürgető problémával"

Milliók fohászkodtak Eriksen túléléséért, aki a dán-finn meccs első félidőjébe eszméletét vesztette, és az orvosoknak kellett újraéleszteni az Inter játékosát. Az ügyben megszólalt az AC Milan egykori, és az angol Bournemouth jelenleg kapusa, Asmir Begović is, aki szerint tarthatatlan állapot, hogy egy focistának ilyen sok meccset kell játszania egy idényben – derült ki az olasz Posticipo oldaláról.

Asmir Begović kritikával illette az európai futball döntéshozóit. Szerinte Eriksen esete jól mutatja, hogy semmibe veszik a játékosok egészségi állapotát, és sürgősen cselekedni kéne abban az ügyben, hogy a játékosok ne legyenek kitéve ekkora terhelésnek. A játékosok egészségi állapotára már régóta nem fordítanak elég nagy figyelmet. Az egyre több meccs azt fogja eredményezni, hogy még több veszélyes helyzet fog kialakulni a meccseken – mondta el Begovic.

Az utóbbi időben olyan klasszis játékosok panaszkodtak a túl sok meccsre, mint a Real Madrid német világbajnok, középpályása, Toni Kroos, aki szerint a futballisták nem „gépek". Ideje lenne, hogy a futball döntéshozói foglalkozzanak ezzel a sürgető problémával – zárta le mondandóját a kapus.

Több magyar futballjátékos vesztette így az életét

Korábban sem volt ritkaság, hogy egy-egy játékos a pályán veszti életét. Sokan emlékezhetnek a rendkívül tehetséges magyar labdarúgó, Fehér Miklós esetére is, aki a Benfica játékosaként 2004. január 25-én esett össze egy portugál, idegenbeli bajnoki mérkőzésen a Vitória Guimaraes csapata ellen.

De említhetnénk az egykori válogatott kapust, Zsiborás Gábort is, aki 1993-ban egy edzést követően kómába esett, s már soha nem tért magához. 2002-ben pedig a válogatott középpályás, Dárdai Pál öccse, a 23 éves Dárdai Balázs, a Barcs játékosa (edzője és egyben édesapja, id. Dárdai Pál szeme láttára) egy körmendi tornán egy felugrást követően összeesett, és az orvosok már nem tudtak segíteni rajta - a diagnózis ez esetben is hirtelen szívhalál.