2024. április 26., péntek

Könnyen írj pályázatot

A nehézségek gyakran túl vannak becsülve a kihívástól

Sokan nem is tudnak róla de valójában ők is értenek a pályázatíráshoz. Ehhez hasonló som más bátorító mondat is elhangzott szombat délelőtt a Vajdasági Magyar Diákszövetség ( VaMaDiSz) újvidéki klubtermében szombat délelőtt. A fiatalokat tömörítő szervezet vezetősége Pályázatíró képzést tartott, ahol a jelentkezők többek között a tender megírás alapjaival, módjával, a civil szervezetek forrásteremtési lehetőségeivel ismerkedhettek meg. A képzést Sóti Attila, a VaMaDiSz hamarosan leköszönő elnöke vezette. Ahogyan azt elmondta, az előadás alapjául a saját- immár tíz éves, civil szektorban eltöltött pályázatírói tapasztalatai szolgálnak.

-Azokat a pályázatokat mutatom be, amelyek leginkább érintik a vajdasági magyar civil szervezeteket. A tenderek széles spektrumáról lesz szó, kezdve az egyszerűbekktől, a magyarországi minisztréiumi pályázatokon keresztül, a tartományi pályázatok és mindez, hogyan is működik a gyakorlatban. Fontos lesz mindenkinek megérteni a mai nap folyamán, a sikeres pályázat nem csak azon múlik, hogyan lett megírva, hanem a lobbizás, a kapcsolati hálók, a forrásteremtési stratégia is sokat számít az elbíráláskor – közölte a képzés vezetője.
Sóti Attila azt is elmondta, egy képzés sorozat utolsó állomása a szombati pályázatírói képzés, amit a közeljövőben szükséges lenne kiegészíteni egy elszámolási képzéssel is. Véleménye szerint ez utóbbi sokszor nagyobb nehézséget tud jelenteni mint egy nyertes pályázat megírása.

A képzésen mintegy tucat fiatal egyetemista vett részt, aki már foglalkoztak vagy terveznek foglalkozni pályázatírással illetve részei valemely civil szervezetnek ahol különösen nagy jelentősége van a pályázatírásnak.
Zabos Aurél zentagunarasi származású fiatal, az újvidéki egyetem megújuló energetikai technológiák szakán tanul. Véleménye szerint a pályázatírás az élet sok területén még jól jöhet.

-Remélhetőleg jobban belelátok majd hogyan is működnek a dolgok, milyen alaptudás szükséges a sikeres pályázat megírásához. Amikor jelentkeztem leginkább az volt a fejemben, hogy ha elsajátítom az itt felkínált tudást, akkor könnyben tudok segíteni azok a tender megírása során amelyekben én is érdekelt vagyok. A szülőfalumban tagaj vagyok  népművészeti közösségeknek, magam is láttam már milyen nehézségeket tud okozni a pályázatírás mikor a megírására nincs kapacitás. Elképzleésem szerint én is segíthetnék a közlejövőben ezek megírásában, hisz egy sikeres pályázat nagyon sokat segíthet egy szervezeten- mondta a képzés résztvevője.