2024. április 26., péntek

Újra asztalhoz ültek a kártyások

Fux-bajnokságot tartottak Tiszaszentmiklóson

Az észak-bánáti Tiszaszentmiklóson egy olyan különleges kártyajáték dívik, amit szűkebb pátriánkban más területeken nem ismernek, ez furcsa nevű játék a fux, aminek nagy hagyományai vannak ebben kis faluban. Főleg az idősebbek űzik a fuxot, amit magyar kártyával játszanak. A hagyományos kártyajáték népszerűsítése érdekében a Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület hat éve szervezi a fux-bajnokságot Tiszaszentmiklóson. Általában februárban, a farsangi időszakban bonyolítják le a fux-bajnokságot, de idén a Covid-19 vírusjárvány terjedése nyomán bevezetett gyülekezési korlátozások miatt, az elmúlt hét végén, június 13-án bonyolították le a fux-bajnokságot.

A nagy csatát hozó fux-bajnokságra idén 11 kéttagú csapat nevezett be, köztük zömében azok ültek asztalhoz, akik már a korábbi években is vállalták a megmérettetést.

A tiszaszentmiklósi vadászotthonban lebonyolították fux-bajnokságot idén a Josip Češljar -Andrija Šalbot kettős nyerte meg, akik ezért a teljesítményért megkapták a bajnokság serlegét. Második a Lénárt János és Pero Urbanek duó végzett. A harmadik helyen, ugyanúgy, mint tavaly, a Szabácsi házaspár János és Zsuzsanna végzett, akik korábban már voltak fux-bajnokok.

A fux-bajnokság célja megmozgatni, összehozni a falu lakosságát, valamint, hogy a fiatalabb generációk is megismerjék és megszeressék az érdekes kártyajátékot. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megőrizni, a csak a falura jellemző különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzá tartozik a népi kultúrához és helyi szokásokhoz.